ELTE Sikerek: Erdei Anna

PP
JK
IS
ES
VH
356 résztvevős és érdeklődős
-

5

ELTE Aula Magna / online élő közvetítés
Egyetem tér 1-3.
1053 BUDAPEST
Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem hírneves volt hallgatói beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről, ELTE-s kötődéseikről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon az előadás-sorozaton, amelyet ELTE Sikerek címmel rendez az ELTE Alumni Központ. Előadónk, Erdei Anna (TTK '74, '84) Széchenyi- és Prima díjas immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese. Az előadás előtt 18:00-tól Szakács Zoltán (TTK '98) zongora- és Ouanphanivanh-Kiss Noémi (TTK '07, '16) hegedűjátékát hallgathatják meg a helyszínre érkezők. 

Erdei Anna Széchenyi Díjas immunológus, az MTA rendes tagja az ELTE biológiai-kémia szakán szerzett tanári diplomát 1974-ben, és azóta hű maradt az Egyetemhez. Végig járva az oktatói ranglétrát, 1993-tól 2015-ig az Immunológiai Tanszék vezetője volt, követve a tanszéket 1974-ben megalapító Gergely Jánost. Az ELTE Biológiai Doktori Iskoláját közel 20 éven át vezette, és éveken át tutor volt az ELTE Bolyai Kollégiumában. Több magyar és angol nyelvű egyetemi jegyzet és tankönyv társszerzője és szerkesztője. Vendégkutatóként és vendégprofesszorként dolgozott egyebek között az Oxfordi Egyetemen, a Bázeli Immunológiai Intézetben, az Innsbruck-i Egyetemen és az izraeli Weizmann Intézetben. Tanítványai számos nagy presztízsű díjat/ösztöndíjat nyertek el, és többen vezető pozíciót töltenek be. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia második ciklusban megválasztott főtitkárhelyettese.

Előadásában szó lesz a kétélű kardként is működő immunrendszer és az immunfolyamatok megértésének fontosságáról, az ún. immunerősítő szerekről, valamint az alábbi kérdésekről:  

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? Mit tanultunk a Covid-19 pandémiából? Fel vagyunk-e készülve egy újabb nemzetközi járványra? Milyen módon védekezhetünk?

Ars poetica:

"Kutatóként és oktatóként is elengedhetetlenül fontos számomra a hitelesség és a becsületesség, továbbá az, hogy ezek az értékek a következő nemzedékek számára is meghatározóak legyenek. Fontosnak tartom, hogy az élet minden területén lehetőleg olyan döntéseket hozzon az ember nap mint nap, kisebb-nagyobb ügyekben egyaránt, amelyeket másnap is nyugodt lelkiismerettel vállalhat. Az ELTE-n eltöltött évtizedek megerősítették számomra mindezek jelentőségét." /Erdei Anna/


Időpont: 2024. április 17. 18:30

Helyszín: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. 

A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött (ld. a plakát alatti gombot). Az előadásra helyszíni- és online részvételre jogosító jegy is foglalható. Utóbbi linkjét a regisztrált érdeklődők az előadás előtti napon kapják meg emailben (utólag is megtekinthető).

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás, Winkler Márta, Bojár Gábor, Stumpf István, Spiró György, Kolosi Tamás,Tardos Éva, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Hamar Dániel, Romsics Ignác, Jakab Zsuzsanna, Obádovics J. Gyula, Bányai Éva, Szathmáry Eörs, Juhász Árpád, Simó György

Sorozatismertető 

Adatkezelési tájékoztató

Fotó: Szigeti Tamás, MTA 

kedvel
3416 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE Aula Magna / online élő közvetítés

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA