Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Winkler Márta

Beszámolók

-

2018.11.27

Telt ház és hatalmas érdeklődés várta az első magyarországi alternatív iskola alapító igazgatóját Winkler Márta pedagógust 2018. november 21-én az Alumni rendezvényen. Az előadó a jelen tanévben 150. jubileumát ünneplő ELTE Tanító és Óvóképző karának alumnusa.

Az ELTE falai közül kikerült, ismert személyek beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődésükről azon az előadássorozaton, amelyet "ELTE Sikerek” címmel rendez az ELTE Alumni Központ. Erről az alkalomról is elmondható, hogy az Egyetem szinte valamennyi karának ELTE Diplomásai képviseltették magukat. Nem meglepő, hogy a jelen és volt hallgatók többségét az ELTE négy pedagógiai képzést is nyújtó kara adta. A 2018/19-es tanév második előadásán Pataky Csilla Alumni Központ vezető üdvözölte a résztvevőket és beszélt az összegyetemi Alumni sorozatok, elsősorban az ELTE Sikerek hátteréről és szerepéről, az előadót dr. Zentai László oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes méltatta, majd dr. Kolosai Nedda a TÓK adjunktusa, Winkler Márta közvetlen munkatársa avatta be a közönséget a közös munka révén szerzett műhelytitkokba.

Winkler Márta már pályája kezdetén sokat kísérletezett: új szemléletű, gyerekközpontú iskolát akart. 1988-ban létre is hozta. „A tanítóképzőben azokat a főiskolai tanárokat követtem kíváncsian, akik számára a hallgatók személyisége fontos, a tanítóvá válni akarásuk lényeges dolog volt” – írja a kezdetekről. A diploma megszerzése után a Váli Utcai Általános Iskolában kapott állást. Itt kapcsolódott be Varga Tamás matematika reformjába: a szemléltetőeszközöket munkaeszközökké alakította, így minden diák kézbe tudta venni őket. Winkler Mártának nagyon nehéz dolga volt a Váli utcai iskolában, ugyanis kiszivárgott, hogy máshogy dolgozik, mint a legtöbb tanító. A leszögezett padokat felszedte, asztalokat és székeket szerzett, hogy a teret a gyerekek mozgása szerint rendezhesse be a foglalkozásokon. Már ekkor nyitott ajtóknál tanított, óráit gyakran látogatták kollégák, pszichológusok, egyetemi hallgatók. A hetvenes évek végén Iskolapélda címmel dokumentumfilm készült a módszeréről, amely portrét adott a nagyközönség számára a tanító és a hozzátartozó gyerekek másfajta, a megszokottól eltérő együttéléséről.

„Azt akartam, hogy a gyerekek képesek legyenek rá, és akarjanak is elindulni egyedül, ne várjanak el kész ismereteket. Kérdéseik legyenek minél szerteágazóbbak. Tevékeny részesei legyenek a tanításnak, önmagukat és társaikat is tanítsák. A kézikönyvekbe belesárgult, elavult ismeretek, tankönyvek tanmeséi helyett a tudományt fejlődésében kívántam követni.

Harminc évvel ezelőtt létrehozta az első itthoni alternatív iskolát, a Kincskeresőt. „Két zongora, egy fénymásoló és egy óriási nagy sárga szőnyeg volt az első néhány megszerzett tárgy.” A legfontosabbnak a játékot, a sok mozgást, a gondolkodni tanítást és az önálló problémamegoldást tartja. A munkában szigorú és következetes mind a gyerekekkel, mind önmagával szemben. Az ének, a játék máig fontos szerepet játszik az iskola életében. Ezt az előadás alatt számtalan példával mutatta meg, gyönyörű hangját hallhattuk. Minden évben, a Kincskereső Iskola évnyitóján a tanárok egy ajándékkal készülnek a gyerekeknek és a szülőknek. Az ünnepséget a tanári kar énekléssel kezdi, utána pedig egy mesét adnak elő bábjátékokkal. Az iskola idén lett 30 éves.

Az eseményen tiszteletét tették többek között dr. Márkus Éva, az ELTE Tanító és Óvóképző Kar dékánja,dr. Szalay Péter általános rektorhelyettes, valamint dr. Zentai László oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes is.

Az előadás hamarosan meghallgatható az ELTE Youtube-csatornáján, addig is figyelje híradásunkat! 

Köszönjük a részvételt az ELTE Online-nak, akik nem csak képeket, hanem részletes beszámolót is készítettek az eseményről. 

Az ELTE Sikerek előadássorozat folytatódik: 2019. február 13-án Bojár Gábor a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég alapítója lesz a vendégünk.

Eseményismerető
Sorozatismertető

ELTE Alumni 
Facebook


* Az ELTE Alumni Alapítvány által szervezett rendezvény megörökítéséhez pályázatok által a NEA is hozzájárult

495 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Szakmai Alumni rendezvényt tartott a TTK Biológia Intézete

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 január

Beszámolók

PPK - Első sportszakos Alumni Találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december

Beszámolók

Kampányok és támogatások 2020

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december