Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Juhász Árpád

Beszámolók

-

2023.05.25

Az ELTE Sikerek előadás-sorozat 23. alkalmára 2023. május 24-én került sor az Aula Magnában. A helyszínről és távolból figyelők Juhász Árpád (TTK '57) geológus előadását hallgathatták meg. A gyülekezés során Beethoven, Bach, Liszt,  Kabalevszkij és Gulda művekben gyönyörködhettünk, újfent Szakács Zoltán (TTK '98) vegyész jóvoltából.

Az estét Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője nyitotta meg. Felelevenítette az összegyetemi sorozatok születésének apropóját, hogy valamennyi az Egyetem erősségeire épít, és rámutatott, hogy milyen gazdag az Egyetem tehetségekben számos területen, majd hozzátette, hogy a továbbtanulási lehetőségek sora is bőséges, melyekkel egy életen át érdemes élni, akár karokon átívelően is. Ezt követően köszöntötte Juhász Árpád geológust, Sziklai Péter tudományos rektorhelyettest,  Glatz Ferencet az MTA korábbi elnökét, Béres Józsefet, a Béres Gyógyszergyár elnökét, az Alumni Alapítvány kurátorát, Bárdos Vilmos Alumni Tanács tagot és Brezsnyánszky Károly korábbi MÁFI igazgatót. Egyúttal megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak az esemény előkészítéséhez - különösen Petz Denise Gerda sorozatfelelősnek és Balogh-Kátai Judit alumni munkatársnak.

Ezután Sziklai Péter vette át a szót, aki röviden ismertette az előadó eredményes, világjáró életét, és méltatta az előadót, majd tisztelettel felkérte, hogy tartsa meg előadását. 

Juhász Áprád egy humoros megjegyzéssel kezdte meg előadását: "....már bottal járok... és már nem a világot, hanem a konyhától a hálószobáig tartó hatalmas távolságot. De rendkívül agilis vagyok, mindennap a kertemben egy éticsigával tartok futóversenyt." Ezt követően elmesélte, hogy a családjának múltja és családtagjainak foglalkozása mi mindenben hathatott arra, hogy egy olyan geológus vált belőle, aki a köznyelven magyarázza el a tudomány rejtelmeit. Már fiatal korában is nagyon kalandvágyó volt, a világháború bombázásai sem riasztották vissza semmitől és cserkészként hamar megismerte és megszerette a természettudományok szépségeit. Gimnáziumi éveiben egyik biológus tanára meghatározó volt számára, akinek "Nyitott szemmel a természetben" című könyve inspirálta arra, hogy ebben a szellemben készítse el ismeretterjesztő filmjeit. Érettségi évében is még kérdéses volt előadónknak, hogy melyik természettudomány felé orientálódjon tovább, mert érdekelte a botanika, a geológia és a csillagászat is. Ahogyan ma már tudjuk a geológiát választotta, és 1953-ban fel is vették az Egyetemre. "Nagyon jók voltak az egyetemi évek, mint geológusok, örökké kirándultunk. [...] Dalokat írtunk [...] amelyek nagyrésze a tábortüzeknél most is elő szoktak jönni és komoly geológiai szaktartalmuk van."  

Még a diplomájának megszerzése előtt, Sztrókay Kálmán (TTK '30) - az akkori Természettudományi Kar dékánja - elintézte, hogy Juhász Árpád, a Nemzeti Múzeumban található ásványtárban dolgozhasson főállásban. A múzeumot korábban bombatalálat érte, így az ásványtár helyreállítása egy hatalmas nagy feladat volt és sok gyűjtéssel járt, de végül 1962-ben sikerült megnyitni újra az ásványtári kiállítást. Ugyanebben az évben csibész viselkedése miatt pályamódosításra kényszerült, így a kutatói pálya felé vette az irányt, illetve már az ásványtári munkaviszonya alatt is szerepelt rádióműsorokban és ismeretterjesztő sorozatokban.

"Ugye azt kérdezhetné valaki, hogy megérdemlem-e, hogy én itt ülök, és beszélek mint geológus, mikor tulajdonképpen nem mint kutató töltöttem el életem java részét, hanem a geológia ismereteit fordítottam le egyszerű nyelvre [...] vagy a geográfusok számára tettem emészthetőbbé. De én úgy gondolom, hogy nekem ehhez volt érzékem, tehát úgy érzem, ezt becsülettel csináltam, nem furdal a lelkiismeret, hogy nem maradtam petrográfus, amit korábban hivatásként csináltam."  Ezzel egyet kellett, hogy értsen az Aula Magna hallgatósága is, hiszen Juhász Árpád magával ragadó, humoros stílusa mindenképpen arra hivatott, hogy a köznyelvhez szóljon, köszönjük szépen az élményt! 

Ha ez a kis ízelítő felkeltette érdeklődését, nézze vissza az alább megtalálható felvételt.

Továbbá hálásan köszönjük a fotókat az ELTE Online és a KMRI munkatársainak!


kedvel
587 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április