Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Prószéky Gábor

Beszámolók

-

2021.03.01

Élő közvetítés formájában jelentkezett az ELTE Sikerek az Egyetem díszterméből, az Aula Magnából. A járvány miatt szünetelő előadás-sorozat 16. alkalmára 2021. február 24-én került sor. Prószéky Gábor (TTK '79, '81 és BTK '82), Széchenyi-díjas programozó matematikus és nyelvész izgalmas előadását hallhattuk élőben - sőt utólag is - az ELTE Youtube csatornáján.

Az előadás-sorozat történetében először következett be az, hogy nem Pataky Csilla, a Alumni Központ vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Helyettesítésére Balázs Dóra, az ELTE marketingkommunikációs munkatársa volt szíves beugrani, aki köszöntötte a jelenlévőket, a képernyő előtt ülő alumnusokat és érdeklődőket. A helyszínen az előadón, és a felvételt készítő kollégákon kívül prof. dr. Borhy László, az egyetem rektora, az ELTE Alapítvány elnöke, valamint Gyalai Zsófia az alumni központ munkatársa volt jelen. Az esemény szervezői, Pataky Csilla osztályvezető, valamint Petz Denise, az Alumni Központ munkatársa, sajnos csak a távolból figyelhették az előadást. A köszöntők után Balázs Dóra átadta a szót Borhy Lászlónak, aki szintén köszöntötte a nézőket, és röviden méltatta az előadó életét. 

Az elismerő szavak után, Prószéky érdekes megfigyeléssel kezdte előadását, miszerint minden iskola, ahol tanult, később újra megjelent az életében munkahelyként is. Budavári általános iskolába járt, ahova később visszajárt előadni, majd ez az épület lett az MTA Zenetudományi Intézete, amely későbbi munkahelye lett. A középiskolai tanulmányait a Mikszáth Kálmán téri Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahova ma már úgy jár vissza, mint a Pázmány Bölcsészkarának doktori tanácstagja, és néha még órát is tart ott. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Természettudományi Karán végezte, de ez akkoriban még a mai BTK, Múzeum körúti épületeiben volt, ahova ma kari tanácsülésekre jár. 

"Tehát úgy éreztem, hogy minden ahol egyszer megfordulok, ott még egyszer elő fogok fordulni, és az ELTE budapesti épületvándorlása is részese ennek."

Prószéky Gábor kezdetben azt gondolta, hogy építész lesz belőle, mert a családjában sokan ezt a pályát választották. Eleinte dolgozott lyukkártyás informatikai gépekkel, amik felkeltették az érdeklődését, majd később nagyobb fizetés reményérét nagy fogyasztói raktárban segédmunkássá vált. Ebben a közegben sokat tanult, hiszen vegyes társadalmi csoportokkal találkozott, ami merőben különbözött attól a közegtől, amiben felnőtt. Majd a villamoskar számítástechnikai és ügyvitel-gépesítési osztályán folytatta karrierjét, ahol nagy gépekkel dolgozhatott. Itt több programozási nyelvet is elsajátított.

A Magyar Néphadsereg egyik telephelyére, a hódmezővásárhelyi laktanyára sorozták be, ott töltötte az előfelvételis időszakot, ami fontos időszak volt számára. Itt írnokként volt jelen, a főnöke pedig olyan százados volt, akinek komolyabb problémái voltak a magyar nyelvhelyességgel, így titkos nyelvtanárként tanította. Ekkor kezdett el érdeklődni a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika iránt.

Prószéky Gábor az ELTE TTK-n egy „elő-bolognai bonyolult” évfolyamára járt, ugyanis a Dékáni Hivatalok megoldották, hogy egy időben két karon is lehetett hallgató, sőt volt olyan is, hogy három különböző évfolyamra járt egyszerre, ami akkor még rendkívül különlegesnek számított. Így szerzett három ELTE-s diplomát: programozó matematikus (TTK, 1979), programtervező matematikus (TTK, 1981), általános és alkalmazott nyelvész (BTK, 1982). Rögtön a végzése után sokat tanított az ELTE TTK-n, amelyet nagyon szeretett. Jelenleg az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Doktori Iskolájában, valamint a BTK Habilitációs Tanácsának tagja, továbbá az Nyelvtudományi Intézetet vezeti, amelynek van egy szoros kapcsolata az ELTE-vel. Így elmondható, hogy folyamatosan kapcsolatban áll az egyetemi Alma Materével.

Egyetemi évei alatt Prószéky Gábor zenélgetett a Bolyai és az Eötvös klubban is. Szaxofonon játszott, és informatikus barátaival alapították a QWYX névre hallgató együttest, amivel a kamaradzsessz műfajában jeleskedtek. Egyetemi klubok mellett, fesztiválokon léptek fel. Pénzük nem volt erősítőre, ezért csak akusztikusan, de talán pont emiatt a csöndes műfaj miatt nyerhették meg a Budapesti Amatőr Zenei Fesztivált. 

Azt gondolta, hogy a zenei pálya megmarad hobbinak, mígnem végzett a TTK-n, és nyelvészeti irányban szeretett volna elhelyezkedni, de nem volt lehetősége a Nyelvtudományi Intézetben dolgozni létszámstop miatt. Ekkor a Zenetudományi Intézet ösztöndíj-pályázatára jelentkezett, és pillanatok alatt a Zenetudományi Intézet – akkor még a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete – munkatársa lett. Kakukktojás volt, mint életében később mindenhol, hiszen a Természettudományi Karról jött, akkor még a Bölcsészettudományi Karon tanult, és közben elkezdett dolgozni a Zenetudományi Intézetben. Legsikeresebb projektje a Dobszay Lászlóval szerkesztett hivatalos antifónagyűjtemény összeállítása, amelyek közép-európai kódexekben jelentek meg. Ennek a számítógépes projektnek lett Prószéky Gábor a képviselője.

1987-ben nyári egyetemre járt a Stanford Egyetemre, melynek a középpontjában a számítógépes nyelvészet állt. Optimális kiindulópont szakmai tekintetben. Jelentős fordulópont volt, mikor megírta a Számítógépes nyelvészet című könyvét 1989-ben. A könyvnek és mentora, Dömölki Gábor közbenjárásának köszönhetően meghívták Hollandiába, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett. Egyrészről láthatta egy cég belső működését, másrészt sokat tanult a közös piacon való kommunikációról. Hazajövetele után, korábbi tapasztalataira támaszkodva 1991-ben három társával alapította meg a MorphoLogic-ot. Céljuk ezzel az volt, hogy összehangolják a természetes nyelvek gépi feldolgozásának kutatását és a gyakorlati fejlesztéseket. A cég sikerességét mutatja az is, hogy a legnépszerűbb termékek licenszjogát a világ elismert cégei, például a Microsoft, Adobe megvásárolták.

Napjainkban többek között kutatásokat irányít a Nyelvtudományi Intézet igazgatójaként. Kutatócsoportja pszicholingvisztikai motivált elemzéssel foglalkozik. A MorphoLogic átállt a nagyvállalati alkalmazásokra. Mindezek mellett Prószéky oktat, és tudományszervezéssel is foglalkozik, elnöke az NKFIH Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kollégiumnak. Korábbi munkatársaival nyelvészeti Diákolimpiák szervezésében vesz részt. Ezt fontosnak tartja, mert a középiskolákban nem tanítanak nyelvészetet, így ezáltal ismerkedhetnek meg a fiatalok is ezzel a tudományággal. 

Szerinte kisvállalkozóként sem kell félni attól, hogy belépjünk a tudományos területre, csak tisztában kell lenni a tudományterület legfrissebb eredményeivel. Külön felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy nem csak exponenciális pálya van. Úgy véli, több támogatást érdemelnek azok a vállalkozások, amelyek a társadalom egészének működését garantálják. 

Zárásképp elmondta:


"Rengeteg olyan mozzanat volt az életemben, ami később visszajött, mint egy szerencsés véletlen, összekapcsolódva pedig sikert hozott. Azt gondolom, mi rengeteg mindent élünk meg az életünkben a szerencse neve alatt. Azt gondoljuk, hogy az a szerencse, ha velünk valami történik, és innentől kezdve ez velünk soha nem fog megtörténni, statisztika mondja, hogy tényleg nem, ez véletlen volt. [...] Rengeteg ilyen van, hogy utólag tudjuk meg a magyarázatot, előtte nem tudjuk, hogy ez fog bekövetkezni, ezért nagyon kell figyelni ezekre a véletlenekre, mert azt gondolom, hogy ez segíti az embert, hogy rájöjjön, ez mégsem teljesen véletlen, és össze tudja kapcsolni a dolgokat, és az a hálózat nem csak a társadalom tagjai között kell, hogy menjen, hanem az én időbeli történéseimet is egy hálózatba kell szőni."


Az ELTE Sikerek következő előadására a tervek szerint 2021. április 21-én kerül sor, ahol Jakab Zsuzsanna (BTK ’74), a WHO általános főigazgató-helyettese lesz az előadó.

Prószéky Gábor előadása már megtekinthető az ELTE Youtube csatornáján.

ELTE Sikerek 

Esemény

Köszönjük a fotókat és a beszámolót az ELTE Online-nak.

kedvel
589 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április