Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Tardos Éva

Beszámolók

-

2020.02.21

A 2020. év első ELTE Sikerek előadását február 19-én az Aula Magnában Dr. Tardos Éva (TTK '81) matematikus tartotta, aki Alma Matere meghívására az Amerikai Egyesült Államokból érkezett haza erre az alkalomra. Az előadás megtekinthető az ELTE Youtube csatornáján.

Tardos Éva matematika szakon végzett az ELTE-n 1981-ben. Három évvel később doktorrá avatták, 1987-ben pedig a matematika tudományos kandidátusa lett. 2013-ban az Magyar Tudományos Akadéia külső tagjává választották. Ma a Cornell egyetem professzora, immáron 31 éve. 

Az esti programot Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője nyitotta meg. Beszédében idézte André Maurois közel száz éves sorait az alumnusok szerepéről az amerikai egyetemek életében, és azt, miszerint néhány nagy műveltségű ember az európai egyetemek mintájára teremtette meg az amerikai kultúra olyan gócait, mint a Harvard, Yale, Princeton és a Cornell is. Ezzel üdvözölve az előadót és a megjelent egyetemi méltóságokat, majd megköszönte a szervezésben való segítséget munkatársainak, Petz Denise-nek és Gyalai Zsófiának is.   

Ezután dr. Zentai László oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes kapta meg a szót, aki beszédében bemutatta és méltatta az előadót, és annak sikereit, egyúttal hangsúlyozva a matematika tudományának jelentőségét, az ahhoz történő személyes kötődését és iránta táplált régi keletű érdeklődését, kitérve arra, hogy a matematika a többi tudományterülettel ellentétben teljesen világos és egyértelmű. 

A köszöntők után az est főszereplője, Tardos Éva kezdte meg előadását. A pályájára nagy hatással volt az első éves kombinatorika előadás, amelyet T. Sós Vera tartott, aki az évfolyam egyik kedvelt oktatója volt. A tárgyból azonban Baranyai Zsolt vizsgáztatta, akinek szintén sokat köszönhet. Simonovits Miklós és Babai László neveit is megemlítette, akik annyira hittek benne, mint ő magában sosem. Tardos Éva több osztálytársát is sokkal nagyobbra tartotta saját magánál. Szakdolgozatát az előadáson is jelenlévő Recski Andrásnál írta, aki szintén megerősítette abban, hogy jó matematikus válhat belőle. Ezek a pálya kezdeti interakciók formálták őt szakmai útja során, és talán emiatt érhette el jelenlegi sikereit is. 

Első munkahelye a TÁKI-ban (Távközlési Kutató Intézet) volt, ahol egyfajta belső munkanélküliségtől szenvedtek a legtöbben. Azonban Tardos Éva és munkatársa Frank András nem így tett, önállóan, megbízás nélkül matematikai problémákkal foglalkoztak. Elmondása szerint, a sorok között szintén ott ülő Frank András volt az, akinek a legtöbb sikerét köszönheti, és ezért a mai napig nem csak hogy hálás neki, de szeretné ő is úgy ösztönözni jelenlegi hallgatóit, ahogy Frank András azt akkor vele tette.

Több ösztöndíjat is kapott, melynek segítségével kutatott Bonn-ban, a Berkeley-n (ahol megismerkedett majdani férjével David Shmoys-al), majd a Magyar Akadémiai Ösztöndíjat elnyerve az ELTE-n. Később vendég professzorként tanított az MIT-n és a mai napig a Cornell Egyetemen. 

Az első nagyobb sikerét az erősen polinomiális algoritmus minimum költségű folyammal kapcsolatos kutatásokkal és publikálásokkal érte el 1985-ben és 1987-ben. Majd 1999-ben volt a nagy áttörés, amikor is, az internet térnyerése kapcsán, a játékelmélettel kezdett el foglalkozni, azon belül a Braess-paradoxont és a Nash-egyensúlyt vizsgálta a hálózati folyamatok függvényében. Az előadás során az autós forgalom, valamint az ismert „Közlegelők tragédiája" című tanmesén keresztül, érdekesen magyarázta el, hogy ez mit is jelent leegyszerűsítve. A matematika ezen része már kissé interdiszciplináris, mert filozófiának, pszichológiának, és társadalomtudománynak is felfogható, hogy miként lehetne úgy önzően viselkedni, hogy a legkevesebb kárt okozzuk a nagy közösségnek. 

Az előadása végén még egyszer köszönetet mondott mindazon személyeknek, akik segítették a pályáján, továbbá Alma Materének, az ELTE-nek és a Magyar Matematikai Közösségnek.

Jelenlétükkel többek között megtisztelték az eseményt dr. Zentai László rektorhelyettes, dr. Glatz Ferenc korábbi MTA elnök, és a sorozat védnökei: dr. Hudecz Ferenc korábbi rektor, és dr. Scheuer Gyula kancellár.  

Köszönet a fotókért az ELTE Online-nak! 

Az előadás megtekinthető az ELTE Youtube csatornáján


ELTE Sikerek

Fotók: ELTE Online, Baló Tímea

kedvel
1199 megtekintéss megtekinté
Ossza meg
  • eltesikerek
  • tardos
  • sikerek
  • aulamagna
  • alumni
Visszatér a hírekhez

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április