Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Spiró György

Beszámolók

-

2019.10.14

2019. október 9-én az ELTE Sikerek előadója Spiró György, Kossuth-díjas író, költő volt. Az Aula Magna telt házzal fogadta előadóját, aki 1970-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 

Az est Pataky Csilla Alumni Központvezető köszöntőjével kezdődött. Beszédében kitért arra, hogy a X. jubileumi tanévet követően most egy újabb évtized indul az Egyetem szervezett Alumni életében, melynek nyár óta szerves része az új, nemzetközi szintű Alumni közösségi platform is. Jól kiegészíti az eddigi, elsősorban központi alumni törekvéseket, mert tág teret kínál az egyéni aktivitásonak, elképzeléseknek. 

Dr. Zentai László, az oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes beszédében elmondta, hogy ez a sorozat jó alkalmat biztosít arra, hogy elgondolkozzunk azon, mit is jelent sikeresnek lenni. Évente több ezer diplomát ad ki az ELTE, s reményei szerint, ezek az emberek a saját szakterületükön sikeresek is lesznek, még ha ez nem is jelent hírnevet. De Spiró György sikeres lett és hírnevet is szerzett.

Ezt követően fogott bele előadásába Spiró György. Malaccal teljes éveink című művét olvasta fel, melyet külön az estre írt. Írásában felidézte a régmúlt diákkor eseményeit, az Eötvös kollégiumi életet, a beilleszkedést, a bulikat, az Eötvös Klubbot, a szorgalom és a tanulás fontosságát. Elmondta, kiemelkedett a tömegből, aki intelligens volt, és, sokat jelentett számára, hogy egyetemi éveit úgy kezdte meg, hogy tudott tanulni, így könnyebben vette az akadályokat. Felidézte, hogy kollégiumi társaival együtt nevelgették képzeletbeli malacukat, majd ünnepélyesen levágták a képzeletbeli állatot. 

Elmesélte, hogy mely személyek játszottak fontos szerepet akkori életében, s hogy miként alakutak sorsaik. Nem éltek egyszerű korban, hiszen a politikai helyzet rájuk is kihatott. Például nem olvashatták szabadon a Mester és Margaritát, így amikor fellelhető volt a könyvtárban, felváltva olvasták, hogy még a betiltása előtt a végére is érjenek. 

Már kollégista korában is írt, eleinte feszélyezte is, hogy írásai nem úgy sikerültek, ahogy szerette volna. Erős írói közösség jött létre körülötte, számos neves irodalmárt ismert meg, s össze is jártak felolvasásokra. Előadásában arra is kitért, hogy milyen nehezen boldogultak az irodalmi közegből kiszakadva társai. 

Jelenlétükkel többek között megtiszelték az eseményt dr. Hudecz Ferenc, korábbi rektor, a sorozat védnöke, Mészáros Csaba, a konzisztórium tagja, dr. Orosz Éva korábbi rektorhelyettes, Dr. Rikker Emília,  Winkler Márta, Tausz Katalin, Frank Tibor  is. 

Az előadás megtekinthető az ELTE youtube csatornáján.

ELTE Sikerek

kedvel
1412 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai kiállítás

egy tag profilképe

Alumni Központ

04 március

Beszámolók

Alumni kérdőív - eredmények

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 február

Beszámolók

Év végi kampány: köszönet és nyertesek

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 január