Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Kolosi Tamás

Beszámolók

-

2019.11.22

November 20-án tartottuk a 13. ELTE Sikerek előadást. A nagy népszerűségnek örvendő sorozat vendége ezúttal dr. Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológus volt.  

Az egyetem egykori hallgatója '69-ben a Bölcsészettudományi Kar magyar-filozófia-esztétika szakán, majd a Társadalomtudományi Intézet által szervezett szociológia képzésen szerezte meg diplomáját.  A mai napig tanít az ELTE TáTK szociológiai Doktori Iskola programjában, valamint a kar professor emeritusa. 

A rendezvényt a hagyományokhoz híven Pataky Csillaaz Alumni Központ vezetője nyitotta meg, és üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében kifejtette, hogy nagy öröm személyesen találkozni, de emellett az is örömteli, hogy a virtuális Alumni közösségnek is egyre többen veszik hasznát. Rámutatott, hogy az új rendszer kész a szakmai, akár kutatói hálózatok fejlődését is szolgálni. Majd megköszönte a szervezésben való segítséget munkatársainak, Petz Denise-nek és Gyalai Zsófiának.  

Ezután dr. Zentai László oktatási és tanulmányi rektorhelyettes kapta meg a szót, aki beszédében ismertette és méltatta az előadót, majd kiemelte, hogy azt ugyan sokan tudják, milyen jelentős szerepe van a társadalomtudományok területén, viszont az még számára is meglepetésnek bizonyult, hogy mely más területeken emelkedett még ki munkássága, így biztosnak vehető, hogy rendkívül izgalmas pályaútról fognak az egybegyűltek - volt és jelenlegi hallgatók, érdeklődők - előadást hallani.  

A felvezetés után az est főszereplője, Kolosi Tamás vette át a szót. Előadását gyermekkorától kiindulva kezdte: kispolgári családból származott, jó tanuló volt, de a szülei azt akarták, hogy kiváló tanulmányi eredményekkel orvos váljon belőle. Azonban Kolosi Tamás már gyermek korában elkezdett magának létrehozni egy saját kis könyvtárat, minden zsebpénzét könyvek vásárlására költötte. A könyvek és a drámák szeretete végig kísérte a gimnáziumi éveken, amikor is színházi darabokat, novellákat írt. Az utóbbiakkal még díjakat is nyert. A pezsgő gimnazista évek után elérkeztek az egyetemi évek. Először úgy gondolta színházrendezőnek akar tanulni, de mivel az Egyetemen akkor még nem volt ilyen szak, így az ELTE BTK magyar szakára jelentkezett, második szakként pedig a filozófiát választotta. Az egyetemi évek első felében sok olyat tanult, amit nem szeretett, azonban harmadévesként felvehette a dráma-esztétika szakot is, ahol megismerhette kedvenc tanárait, többek között Hont Ferenc, Kossuth-díjas rendezőt, a Szegedi Szabadtéri játékok alapítóját. 

Az Egyetemi tanulmányok mellett a baráti körök kialakítására is volt lehetőség, hiszen rendszeresen tartottak filozófiai programokat az Eötvös Klubban. Az Egyetemi évek alatt a pénzkeresés a munka és a karrierépítés volt számára a legfontosabb, és emiatt karrieristának tartja magát. 

Korábban említett szakjai mellett elvégezte a Társadalomtudományi Intézet szociológus képzését is, és a második évtől kezdve már taníthatott is az Intézeten belül. Itt is helyezkedett el a diploma megszerzését követően. Első feladata az volt, hogy az új és konzervatív szellemű szociológiai gondolatokat hasonlítsa össze, amit meg is tett egy könyv formájában.  

A '70-es évek végén a kutatásra fektette a hangsúlyt, a társadalmi strukturális rétegződés modelljét kutatta. Egy világviszonylatban is óriási adatbázist állított fel, 17.000 adattal ez Amerika után a második legnagyobb volt akkoriban. Ennek köszönhetően szép tudományos karriert futott be a 80-as évek közepén. Az Egyetem elvégzésétől tanít a Társadalomtudományi Intézetben, 1985-ben pedig a németországi Darmstadti Egyetemre is elhívták tanítani.  

Ugyanebben az évben alakította meg a TÁRKI-t, 5 intézmény - köztük az ELTE - segítségével amelynek ma az elnöke. Célja ezzel az volt, hogy a magyarországi empirikus társadalomkutatás módszertanát javítsa. 

A rendszerváltás után lehetősége nyílt magánvállalkozóként is kipróbálnia magát. Megvette a Líra és Lant könyvvállalatot, aminek akkor még 17 boltja volt. Ettől a pillanattól fogva kettős szerepben élte az életét: kutatóként és vállalkozóként. '94-ben azonban a kettős helytállásból fakadó túlhajtottság szívinfarktushoz vezetett, és rá kellett jönnie, hogy nem folytathatja tovább ezt az életmódot  Lánya átvette a jelenleg 97 bolttal rendelkező könyves birodalom irányítását, ahol a gyermek- és ifjúsági könyvek a legnépszerűbbek. 

Saját sikerei mellett nagy örömmel mesélt családjáról is, akik szintén megtalálták a maguk sikereit: felesége a zene és színház világban, fia a kereskedelmi televíziózásban, lánya pedig a könyvbirodalomban. Két unokájára is nagyon büszke, akik mindketten nyelvvizsgával rendelkeznek, egyikük pedig hamarosan vezetői engedéllyel is. 

,,A sikert sok mindenben lehet mérni, és sokak szemében a siker valami gyanús dolog. Én azonban azt tapasztaltam, hogy az adottságok és a szerencse mellett sok munka és a sikerre törekvés is kell hozzá."  

Az előadáson tiszteletét tette dr. Zentai László rektorhelyettes, dr. Juhász Gábor, a TáTK dékánja, dr. Glatz Ferenc az Akadémia rendes tagja, dr. Hudecz Ferenc korábbi rektor, és dr. Rikker Emília az ELTE Kancellária Jogi, Humánszolgáltatási és Közbeszerzési osztály főigazgatója.

Az előadás megtekinthető az ELTE Youtube csatornáján. 

Sorozatismertető

Köszönjük a fotókat és a cikket az ELTE Online-nak.

kedvel
1434 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai kiállítás

egy tag profilképe

Alumni Központ

04 március

Beszámolók

Alumni kérdőív - eredmények

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 február

Beszámolók

Év végi kampány: köszönet és nyertesek

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 január