Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Szathmáry Eörs

Beszámolók

-

2023.04.20

Az ELTE Sikerek előadás-sorozat 22. alkalmára 2023. április 19-én került sor az Aula Magnában. A nemzetközi hírnévnek örvendő Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, Szathmáry Eörs (TTK '84) előadását hallhattuk. A gyülekezés során Massenet, Beethoven, Chopin, Debussy és Schumann művekben gyönyörködhettünk volt vegyész és jogász hallgatóink előadásában.

Az estét Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője nyitotta meg. Méltatta Szakács Zoltán (TTK '98, '06) és Kollár Edit (ÁJK) zongora, és hegedűjátékát, majd rámutatott, hogy milyen gazdag az Egyetem tehetségekben számos területen, hozzátéve, hogy a továbbtanulási lehetőségek sora is bőséges, melyekkel egy életen át érdemes élni, akár karokon átívelően is. Egyúttal felhívta a figyelmet az ELTE-s generációk összefogásának szerepére a tudásmegosztásban, hálózatépítésben, és közös nemes célként a tehetséges rászoruló hallgatók támogatásában az ELTE Alumni Ösztöndíj révén, melynek feltöltéséhez az ELTE Alumni Alapítvány támogatásával lehet évről évre hozzájárulni. Ezt követően köszöntötte Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, Sziklay Péter tudományos rektorhelyettest, Kacskovics Imrét, a TTK dékánját, Hudecz Ferenc korábbi rektort, az Alumni Tanács tagját, a sorozat védnökét, és Glatz Ferencet az MTA korábbi elnökét. Egyúttal megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak az esemény előkészítéséhez, különösen Petz Denise sorozatfelelősnek és Balogh-Kátai Judit alumni munkatársnak.

Ezután Sziklay Péter vette át a szót, aki kifejtette mennyire nem lepi meg az eseményre regisztrált érdeklődők nagy száma, hiszen Szathmáry Eörs nagyszerű és megbecsült előadó. 

"Amikor egy ilyen alkalommal összegyűlünk, szívünk mélyén kicsit megünnepeljük Egyetemünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem eredményeit is. El kell ismerünk azt a meghatározó szerepet, amelyet kiváló hallgatóink, professzoraink és kutatóink játszottak/játszanak intézményünk sikereiben. Öregdiákjaink az Egyetem küldetésének és értékeinek megtestesítői, és a társadalomhoz való hozzájárulásuk az általunk kínált oktatási minőség bizonyítéka." - kezdte meg szép felvezetőjét a rektorhelyettes, majd részletekbe menően ismertette az előadó tartalmas, eredményes életútját, méltatta munkásságát.

Szathmáry Eörs azzal kezdte az előadását, hogy nincs arra kondícionálva, hogy magáról beszéljen nyolcvan percen át, így főként a tudományról tartotta meg előadását, amelyet megfűszerezett személyes vonatkozásokkal. Beszélt az evolúcióbiológa-kutatást érintő nagy nevekről, mint Charles Darwin, Manfred Eigen vagy John Maynard Smith. Utóbbival Szathmáry Eörs közösen írta meg "A földi élet regénye" című könyvet, amelyre talán az egész pályafutása során az egyik legbüszkébb. 

"Én nagyon szerencsés embernek tartom magamat abból a szempontból, hogy egészen kiváló professzoraim voltak! [...] Az ő hatásuk azóta is ott van minden munkámban, amit most csinálok. Juhász-Nagy Pál (TTK '57) professzor [...], aki a doktori témavezetőm is volt, és Vida Gábor (TTK '57) professzor." Előbbitől az ökológiát, utóbbitól a genetikát tanulta matematizált formában. A bonyolult genetikai, matematikai összefüggéseken túl, beszélt még a Budapest Collegiumban való tartózkodásáról, ahol megismerkedett feleségével, és a vele, illetve fiáról készített kedves képeken megmutatta, hogyan alakul az evolúció egy kis lépése. 

Ha érdekli az előadás és a mesterséges intelligencia evolúciójáról feltett kérdésre a válasz, nézze vissza az alábbi felvételt!

Köszönjük szépen a zenei felvezetőt alumnusainknak, akik mindamellett, hogy kiváló zenészek, vegyész, illetve jogi szakmájukban is elismertek! Hasonló meglepetésekért, ha megteheti, látogasson el a helyszínre következő eseményeinken is!

Továbbá hálásan köszönjük a fotókat az ELTE Online és a KMRI munkatársainak!


kedvel
371 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április