ELTE Sikerek: Szathmáry Eörs

VB
TC
KS
AH
GC
140 résztvevős és érdeklődős
-

2

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)
Egyetem tér 1-3.
1053 BUDAPEST
Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online
Látható link a résztvevők számára
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem hírneves volt hallgatói beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről, ELTE-s kötődéseikről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon az előadás-sorozaton, amelyet ELTE Sikerek címmel rendez az ELTE Alumni Központ. Előadónk Szathmáry Eörs, evolúcióbiológus. Az előadás előtt 18:00-tól Szakács Zoltán (TTK '98, '06) alumnusunk zongoramuzsikájával várjuk a kedves vendégeket.

Dr. Szathmáry Eörs (TTK '84) evolúcióbiológus 1984-ben végzett az ELTE biológus szakán. Legismertebb munkái a nagy evolúciós átmenetek (mint a sejtek eredete, a többsejtű szervezetek kialakulása, vagy a természetes nyelv megjelenése) kérdéseit kutatják. Világhírű munkája a mentorával, a néhai John Maynard Smith-szel közösen írt The Major Transitions in Evolution (1995, magyarul: Az evolúció nagy lépései) című könyv, melyre sokezeren hivatkoztak a legkülönbözőbb területeken, a biológián kívül is. Ezt követte az ismeretterjesztő változat The Origins of Life (1999, magyarul: A földi élet regénye) című könyv. E két munkát egy tucat nyelvre fordították le. A Google a "major transitions" AND "evolution" kombinációra több mint 60 ezer találatot ad. 

Szathmáry érdeklődése kiterjed a földön kívüli életre és az evolúció és a tanulás algoritmikus kapcsolatára is. Tagja a magyar és a norvég akadémiának, az Academia Europaea-nak és az EMBO-nak (European Molecular Biology Organization). Jelenleg tagja az MTA Vezetői Kollégiumának és elnöke a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságnak. Számos magyar és angol nyelvű előadása és interjúja elérhető a Youtube-on.

Mottója:

„Evolution is cleverer than you are" (Leslie Orgel) 

Időpont: 2023. április 19. 18:30

Helyszín: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. 

A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött (ld. a plakát alatti gombot). Az előadásra helyszíni- és online részvételre jogosító jegy is foglalható. Utóbbi linkjét a regisztrált érdeklődők az előadás előtti napon kapják meg emailben (utólag is megtekinthető).

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás, Winkler Márta, Bojár Gábor, Stumpf István, Spiró György, Kolosi Tamás,Tardos Éva, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Hamar Dániel, Romsics Ignác és Jakab Zsuzsanna, Obádovics J. Gyula, Bányai Éva


Sorozatismertető 


kedvel
3000 megtekintés Látogatók
Ossza meg
ELTE Sikerek
Publikált: TTK Alumni Tagozat

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA