Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Somlai Róza Sára beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.05.16

Az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével, 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kiírásra kerülő ELTE Alumni Ösztöndíj pályázatának célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Somlai Róza Sára, pszichológia mesterszakos hallgató az elnyert összeget németországi (University of Potsdam) kiutazásához használta fel 2022 őszén. Beszámolója alább olvasható.

2023. október elsején indultam az Erasmus tanévemre. Izgatottan tértem vissza Berlinbe. 2021 nyarán lehetőségem volt egy nyári szakmai gyakorlat keretében 3 hónapot eltölteni a német fővárosban, rengeteg jó élményt és a barátot szerezve. Tudtam, hogy ez a diákcsere más lesz, hiszen most tanulni jöttem – a potsdami egyetem pszichológia mesterképzésére.

Az első látogatásom a campuson nagyon emlékezetes maradt, és nem csak az iskolaindító Schultüte ajándék miatt! Az egyetem egy UNESCO világörökség része, és a Neues Palais diadalmasan tornyosul a tanórákra siető diákok fölé.

Az évkezdést az ESN (Erasmus Student Network) tette igazán kellemessé, akik sok ismerkedős programot szerveztek, és körbevezettek minket is a sokszínű német kisvárosban. Potsdamban kilométerenként más táj fogad, csillogó vízű tavak, posztszovjet épületek és II. Frigyes palotája váltogatják egymást. Az ESN-nek hála változatos programok sora vette kezdetét – múzeumlátogatásokra, falmaszásra és vacsorákra invitáltak minket.

Izgatottan vártam a tanórák kezdetét. Kicsit izgultam, hogy vajon tudom-e majd tartani a lépést német nyelvű órákon. Szerencsére kellemesen csalódtam, és meg tudtam ugrani a kihívást. Sokat segítettek a csoporttársaim, akik készségesen megnyugtattak, ha frusztrált voltam a nyelvi hiányosságaim miatt. Hogy fejlesszem a nyelvtudásom két német kurzusra is jártam, amik beszélgetéssel és sok-sok (!) házi feladattal támogattak a fejlődésben. Élveztem a tanulást a nemzetközi környezetben, és sok érdekes beszélgetés bontakozott ki a nyelvkurzuson. A pszichológia órákon is sokat tanultam, kedvencem az Egyéni Tanácsadás óra volt, ahol sok szerepjátékkal fejlesztettük a tanácsadói készségünket. Megtanultunk anamnézist felvenni és a félév végen egy fél órás beszélgetést vezettünk, amit videóra vettünk és kiértékeltünk. 


Imádok Berlinben lakni – számomra ez a város a toleranciát, és szabadságot jelképezi. Mindenki önmagát adja, és békés együttélésben létezünk a világ minden tájáról összegyűlve. Az éjszakai élet igazán különleges Berlinben, ahol az emberek élvezik a zenei és kulturális rendezvényeket, az éttermeket és a bárokat. 

Sok kulturális programban részt vettem – moziból, színházból, kiállításból és buliból bőven kijutott az elmúlt félévben. Minden hónapban izgatottan vártam a Museum Sonntagot – minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatók az állami múzeumok. Izgalmas volt felfedezni a Museuminsel hatalmas egyiptomi gyűjteményét és a Gemäldegalerie reneszánsz festményeit. Az éttermek is csodálatosak Berlinben – kedvencem a vietnámi konyha lett. Legjobban biciklizni szeretek, a Tempelhofer Felden keresztülszáguldani és szemlélni a különleges emberek sokaságát egyedi élmény. Futni jártam az ősz színeiben pompázó Tiergarten parkban és élvezettel vadásztam a különböző kincseket és egyedi ruhadarabokat a bolhapiacokon. Nagyon örültem barátaim és családom látogatásának, így velük is megoszthattam a kedvenc helyeimet. A 23. születésnapomat is kint ünnepeltem, cseh, maláj, orosz, portugál és perzsa barátok társaságában.

Februárban tettem egy látogatást Hamburgban és Oldenburgban a német barátaimmal. Berlinben többször hallottam, hogy „Berlin ist nicht Deutschland!”, így különleges élmény volt belepillantani egy másik város kultúrájába és diákéletébe is. 

Összességében, Berlin őszi programjai fantasztikusak voltak, és remek élményekkel gazdagodtam. Az ősz színeiben pompázó város különleges hangulatot adott és még jobban megszerettem ezt a helyet. Nagyon hálás vagyok az Erasmus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatásáért és az ELTE Alumni támogatásáért, akik lehetővé tették külföldi félévem. Biztosan állíthatom, hogy a tavasz beköszöntének hála, a következő még jobb lesz!

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához - ill. most SZJA 1 % felajánlással

kedvel
809 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március