Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek Veled: Kutatás, eredményesség, megosztás

Beszámolók

-

2023.03.23

Az ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat legújabb alkalmára 2023. március 21-én este került sor „Kutatás, eredményesség, megosztás” címmel. Az alkalmon ezúttal jeles ELTE Diplomás kutatók - Bárth Dániel, Kis-Tóth Ágnes, Ősi Attila és Tóth Melinda - osztották meg gondolataikat sikerről, a kutatói pálya szépségeiről és nehézségeiről, valamint ismertették saját karrierútjukat és mindezekben az Egyetem szerepét. Az esemény az interdiszciplináris kutatásokat ösztönözni kívánó Kutatói Alumni Tagozat aktív közreműködésével valósult meg, amely várja soraiba az erre nyitott kutatókat. Hallgassa vissza a beszélgetést most!

Az alkalmat ezúttal Solymosi Katalin (TTK ’01, ’05) növénybiológus, az ELTE Biológiai Intézet Növényszervezettani Tanszékének adjunktusa, az ELTE Kutatói Alumni Tagozat képviselője nyitotta meg, aki röviden ismertette a sorozat mibenlétét, Sziklai Péter rektorhelyettes nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, illetve bemutatta az este meghívott vendégeit. Ezt követően átadta a szót az est moderátorának, Kis Tóth Ágnesnek.

Megtudhattuk, hogy Kis-Tóth Ágnes (TTK ’07, ’13, ’16) fizikát tanulni már felnőtt fejjel ült vissza az iskolapadba, valamint hogy édesapja is az ELTE-n végzett. A tanítás mellett a kutatói pályán találta meg hivatását, ahol különösen a fekete lyukak körüli ionizált régióval foglalkozik. Ősi Attila (TTK ’03, ’07) ajkai származású paleontológus dinoszauruszok iránti érdeklődése gimnazista korára datálható, később geológus hallgatóként, 2000 tavaszán egy bauxit bányában barátaival sikerült megtalálnia az első magyarországi dinoszaurusz testfosszíliákat, melyek 85 millió évesek. Bárth Dániel (BTK ’00, ’04) elmesélte, hogy édesapja nyomdokait követi, aki szintén történelmet és néprajzot végzett az ELTE-n. Nála ez kiegészült a latin nyelv szeretetével, kutatásaiban ezt a három területet ötvözi. Tóth Melinda (IK ’19) szülei elmondása alapján már egészen pici korában a fejébe vette, hogy az ELTE-n fog tanulni. Gimnázium alatt matematikusnak készült, de azt túlságosan elméletinek tartva végül programozó matematikus képzésre iratkozott be.

A bemutatkozást (a szereplők részletes bemutatása itt található) követően szó esett a nemek arányáról a beszélgetőpartnerek által végzett szakokon, illetve arról, hogy kit mi vezetett a kutatói léthez, miért választották tanulmányaikat követően a kutatói pályát. Míg bizonyos szakoknál egyértelmű, hogy a szak elvégzését követően PhD-ra mennek a hallgatók, majd kutatóként fognak tevékenykedni, hiszen nincs más út, addig a legtöbb esetben számos további lehetőség merül fel az egyetem elvégzését követően, így nem egyértelmű, hogy az ember pályaként a kutatást is választhatja. Megint mások egy egyetemi kutatásba bekapcsolódva jönnek rá, hogy ez az útjuk. A meghívott vendégek körüljárták azt is, hogy kiknek való a kutatói pálya, milyen kvalitások szükségesek hozzá, illetve említették, hogy a kutatók estében sokszor a munka egyben hobbi is. Ezt követően ismertették, hogy hogyan néz ki a kutatók egy napja, milyen faladatokból áll az ő munkájuk, melynek szerves része többek között a cikkírás, az olvasás, vagy forráselemzés, a kommunikáció és az oktatói tevékenység, az utánpótlás-nevelés is. A beszélgetés végén a résztvevők megosztották tapasztalataikat a munka-magánélet egyensúlyban tartásával kapcsolatban.

Zárásképpen Balogh-Kátai Judit, az ELTE Alumni Központ munkatársa köszönte meg az értékes és érdekes eszmecserét, invitálta a nézőket az ELTE Alumni Központ közelgő programjaira, valamint hívta fel a figyelmet az ELTE Alumni Alapítvány tevékenységére, amely idén is szeretettel várja az SZJA 1% felajánlásokat. Az este a terem előtti kötetlen beszélgetéssel folytatódott, amit aprósütemények, pogácsák tettek kellemesebbé.

Kíváncsi a teljes beszélgetésre? Nézze meg az alábbi videót!  


ELTE Sikerek Veled

Esemény

Fotók: Köszönjük Sipőcz Péter (ELTE Online) és Rusznák Gábor (ELTE KMRI) szíves együttműködését! 

kedvel
262 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április