Back to news
Next article
Previous article

Elhunyt T. Sós Vera

In memoriam

-

03.27.2023

Sorry, this content is not available in English

2023. március 22-én elhunyt T. Sós Vera (TTK '52) matematikus, alumnánk, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A számelmélet és a kombinatorika nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója, az ELTE legendás matematikaoktatója 92 éves volt.

T. Sós Vera 1930. szeptember 11-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika–fizika szakán végezte. A matematikai tudomány doktora értekezését 1980-ban védte meg. Az MTA 1985-ben levelező, 1990-ben rendes tagjává választotta.

Tudományos munkássága, hazai és nemzetközi iskolateremtő és tudományszervező munkája igen jelentősen járult hozzá a diszkrét matematika utóbbi fél évszázados, robbanásszerű fejlődéséhez. Úttörő eredményeket ért el és új kutatási irányokat indított a matematika két különböző ágában, a számelméletben és a kombinatorikában.

T. Sós Vera 1952-től kezdve több mint 50 évig tanított az ELTE-n, megalapozva a kombinatorika rendszeres oktatását Magyarországon. Megelőzve a világ más egyetemeit, olyan jelentős kombinatorikai területek oktatását vezette be, mint az extremális gráfelmélet, a matroidelmélet vagy a valószínűségi módszer. 

T. Sós Vera hazai elismerését többek között az Akadémiai Díj, a Széchenyi-díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje mutatja. 2015-ben kapta meg az Akadémiai Aranyérmet. Nemzetközi elismertségét számos előkelő külföldi meghívás jelzi. Az Osztrák Tudományos Akadémia 1995-ben az MTA tiszteleti tagságának megfelelő „levelező tagjává” választotta, az Academia Europaea pedig 2013-ban fogadta tagjai sorába. 2018-ban a jeruzsálemi Hebrew University díszdoktorává avatták.

Nyuodjék békében!

Forrás: elte.hu

Like
396 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

In memoriam

Meghalt Simon István biofizikus

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

profile photo of a member

Alumni Központ

April 29

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

profile photo of a member

Alumni Központ

April 03