ELTE Sikerek: Bányai Éva

AK
HG
AT
MT
KH
223 résztvevős és érdeklődős
ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)
Egyetem tér 1-3.
1053 BUDAPEST
Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online
Látható link a résztvevők számára
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem hírneves volt hallgatói beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről,  ELTE-s kötődéseikről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon az előadás-sorozaton, amelyet ELTE Sikerek címmel rendez az ELTE Alumni Központ. Előadónk Bányai Éva pszichológus, hipnózis kutató. A helyszíni gyülekező során, 18 órától Szakács Zoltán (TTK, ’98, ’06) zongoramuzsikáját hallgathatjuk: Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin, valamint jazz standard is felcsendül majd.  

Dr. Bányai Éva (BTK '66) Széchenyi-díjas pszichológus, professor emeritus az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékén. 1966-ban szerzett pszichológusi, valamint magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát az ELTE BTK-n, majd az MTA Pszichológiai Intézetének (később az ELTE TTK Összehasonlító Élettani Tanszékének) munkatársaként 1970-től 15 évig Ádám György professzor kutatócsoportjában, később az újonnan alakult Kísérleti Pszichológiai (ma Affektív Pszichológia) tanszéken máig hipnóziskutatással foglalkozik. Munkája eredményeként több olyan elméleti áttörést sikerült elérnie, aminek a hipnózis gyakorlati, gyógyító alkalmazásában is fontos szerepe van. Ezért a világon első nőként elnökké választották előbb az Európai, majd a Nemzetközi Hipnózis Társaságban, és e társaságok legrangosabb kitüntetései mellett 2019-ben a legrégebben folyamatosan működő amerikai hipnózis egyesülettől „Élő Emberi Kincs” kitüntetést is kapott. 

„Szabad út egy „tiltott” témának az ELTE-n: fél évszázadom a hipnóziskutatásban című előadásában elmondja, hogyan sikerült elérnie, hogy 7 éves korától meglévő hipnózis iránti érdeklődése kielégítése érdekében kutathassa ezt a hazánkban a fasizmussal összekapcsolt, és ezért az 1960-as években szinte „tiltott” kategóriába sorolt eljárást. Megemlékezik Ádám György professzor (néhány évig az ELTE rektora) szerepéről, aki remek tudománypolitikai érzékkel megtalálta azt a hivatalosan elfogadható – pavlovi – terminológiát, ami szabad utat nyitott Bányai Éva számára a hipnózis komplex eszközökkel történő kutatásához: E kutatások gyökeresen új eredményeinek és pozitív nemzetközi visszhangjának fontos szerepe volt a hipnózis módszerének hazai rehabilitációjában, nemcsak a kutatás, hanem a gyakorlati – teljesítményfokozó és gyógyító – alkalmazás területén is.

Üzenete az ELTE-s diplomásoknak:

"„Az én vezérem bensőmből vezérel!” és „Nincs alku – én hadd legyek boldog!” Ezek a József Attila-i sorok fejezik ki leghívebben életemnek azt a két alapelvét, ami sok nehéz – gyakran reménytelennek tűnő – helyzeten átsegített. Ezek az elvek késztettek arra, hogy fiatal pszichológusként ne adjam fel a hipnózis iránt gyerekkororomban felébredő kíváncsiságom kielégítésének lehetőségéért vívott küzdelmet, és később átvészeljem azokat a nehéz éveket, amikor szinte légüres térben éreztem magam, mert nyugati útlevelem bevonása miatt nem konzultálhattam azokkal a külföldi kollégákkal, akikkel meg tudtam volna beszélni kutatásaim eredményeit, amik a hipnózis új szemléletének kialakulásához vezettek. 

Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy kövessék kutató kíváncsiságukat, tartsanak ki a belső meggyőződésük mellett – és akkor előbb vagy utóbb sikerül megvalósítaniuk az álmaikat, ami boldoggá teszi őket."

Időpont: 2022. október 19. 18:30

Helyszín: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. 

A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött (ld. a plakát alatti gombot). Az előadásra helyszíni- és online részvételre jogosító jegy is foglalható. Utóbbi linkjét a regisztrált érdeklődők az előadás előtti napon kapják meg emailben (utólag is megtekinthető). 

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás, Winkler Márta, Bojár Gábor, Stumpf István, Spiró György, Kolosi Tamás,Tardos Éva, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Hamar DánielRomsics Ignác és Jakab Zsuzsanna, Obádovics J. Gyula


Sorozatismertető 


 

kedvel
2760 megtekintés Látogatók
Ossza meg
ELTE Sikerek
Publikált: PPK Alumni Tagozat, BTK Alumni Tagozat

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA