Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Vass Imola beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2022.03.28

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat félévente kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére, 2016 óta változatlan tartalommal és egyre gyarapodó egy főre jutó összeggel. Vass Imola, nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgató a támogatási összeget 2021 őszi kiutazásához használta fel. Erasmus útjának helyszíne a Párizsban található Sciences Po volt. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják.

Budapesti szemmel a párizsi egyetemi élet

Az Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően a 2021/2022 őszi félévét a párizsi Sciences Po-n, magyarul a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetén töltöttem. Ezáltal számomra egy álom vált valóra, hiszen már nagyon régi vágyam volt Párizsban élni és tanulni. Aki volt már Párizsban tudja, hogy felejthetetlen hely, de borsos ára van ám. Ezért is nagyon köszönöm az Alumni Alapítvány támogatását, amely a mobilitás megkezdése előtt, már júniusban kiutalásra került, így nagyban hozzájárult úgy a pénzügyi biztonság megteremtéséhez, mint az első havi lakbér kifizetéséhez. A továbbiakban az őszi félévem során szerzett tapasztalataimról és élményeimről fogok röviden beszámolni.

A Sciences Po egy nagy presztízzsel rendelkező egyetem, amely második helyen áll a világon Politika és a Nemzetközi Tanulmányok tekintetében. Szakmailag nagy elismeréssel rendelkező professzoroktól van lehetőség tanulni, ugyanakkor plusz értékkel járul hozzá az órák minőségéhez, hogy az egyetemen kb. 150 különböző nemzetiségű hallgató tanul. Ebből kifolyólag nem meglepetés, hogy magasak az elvárások az órák teljesítéséhez, de mégis más a teher, mint otthon. A gyakorlatra és az aktív diskurzusra nagyobb hangsúly van helyezve mint a lexikális tudásszerzésre, így fontos minden órára lelkiismeretesen készülni és a hozzászólni az órai anyaghoz. Több kisebb-nagyon feladat kíséri végig a tanulmányi folyamatot a félév alatt, melynek során minden kompetenciában lehet fejlődni, kezdve az előadókészségtől a hosszú akadémiai íráson át a gyors, időben behatárolt elemzéseken keresztül az órán való aktív részvételig. Emellett egyes feladatokat csoportban szükséges elvégezni, mely az effektív koordinációt, kommunikációt és kompromisszumkészséget fejleszti. A kurzusokat leszámítva híres-neves francia és nemzetközi vendégelőadók vannak meghívva egyes előadások vagy konferenciák alkalmával, amelyek aktuális kihívásokkal foglalkoznak. Előző félévben például Svetlana Tikhanovskaya is az egyetemen volt, hogy beszámoljon az fehérorosz helyzetről.

Míg az ELTE-n angol nyelvű Nemzetközi Tanulmányok mesterszakon vagyok emberi jogok specializáción, örömmel töltött el, hogy a Sciences Po-n is lehetőségem adódott arra, hogy elmélyüljek a szakterületemhez tartozó tárgyakban. Személyes kedvencem „Az emberi jogok előmozdítása: jog, történelem, módszerek és aktuális viták” óra volt, amely alatt komplex tudásra tettem szert az emberi jogokhoz kapcsolódó legfontosabb témákról. Ezen felül, a „Digitális módszerek a társadalomtudományokhoz” óra által belekóstolhattam egy új területbe és megtanulhattam programozási eszközöket használni nagy kiterjedésű adatbázisok és szövegek elemzéséhez. Továbbá, mivel az egyetemen lehetőség van kreditért nyelveket is tanulni, ezért régi tervet válthattam valóra azzal, hogy elkezdhettem franciául tanulni.

Tanulmányi szempontból összességében nagy kihívás volt számomra a félév, de elmondhatom, hogy szakmailag és emberileg is nagyon sokat fejlődtem általa. Egyszerűen, a Sciences Po-n minden tudásvágyat ki lehet elégíteni, hiszen olyan szerteágazó témakörben kínál tárgyakat, vendégelőadásokat és workshopokat, amelyek elengedhetetlen készségekkel ruháznak fel.

Text

Description automatically generatedA group of people sitting in a room looking at a screen

Description automatically generated with medium confidence


A legnagyobb kihívást azonban nem csak az új egyetemre való beilleszkedés és a követelményekhez való hozzászokás jelentette. Nem volt könnyű folyamat a kiutazás előtti lakáskeresés és az utána való kezdetleges ügyintézések sem. Bár nem ez volt az első alkalom számomra, hogy családomtól és barátaimtól távol költöztem, mégis másképp hatott rám ez a változás. A francia nyelvtudás hiánya sokszor megnehezítette a feladatomat, azonban ez még nagyobb löketet adott ahhoz, hogy megtanuljam a nyelvet. 

A person posing in front of the eiffel tower

Description automatically generatedA large glass pyramid in front of a building

Description automatically generated with low confidence

A kihívások leküzdése mellett lehetőségem adódott azonban sokat turistáskodni, utazni, belekóstolni a helyi kultúrába de a párizsi multikulturalizmusba is. A sok szép hely és múzeum mellett számomra mégis azok az események, piknikek a kedvenc emlékeim, ahol megismerhettem új embereket és új barátokra tehettem szert a világ minden pontjáról. Minden egyes beszélgetés által egy újabb kultúrába nyerhettem betekintést és egy másik országról cserélhettem világmegváltó gondolatokat. Meglepődve vettem tudomásul, hogy Magyarországot nem kellett népszerűsíteni, hiszen sokan vagy voltak már Budapesten, vagy a bakancslistájuk első helyén szerepel. Nemzetközi tanulmányok hallgatóként egy ilyen nemzetközi közösségben lenni fantasztikus és felemelő tapasztalat. A párizsi élet egyszóval: életélmény!

A group of people sitting in a room

Description automatically generated with medium confidenceA group of people sitting on steps

Description automatically generated with low confidence


Bár Párizsban nincs idő unatkozni, érdemes kimozdulni a városból, hiszen rengeteg csodálatos látnivaló található Franciaországban. Így sikerült eljutnom közeli kastélyokhoz (Versailles, Fontainebleau) és távolabbi, de könnyen megközelíthető városokba Normandie (Mont-Saint-Michel, Étretat, Rouen) és Bretagne (Dinan, Rennes, Lorient, Ile de Groix) régiókba. 

A person standing on a hill by a body of water

Description automatically generated with medium confidence

Kihagyhatatlan élmény Erasmusra menni, ezért mindenkinek meleg szívvel ajánlom. Az első félév pozitív tapasztalatai felbátorítottak arra, hogy meghosszabbítsam az Erasmus ösztöndíjam a tavaszi félévre, így tovább gyarapíthatom a tudásomat a Sciences Po-n, bővíthetem az Erasmus-családomat és feltérképezhetem Párizs és Franciaország kincseit.


Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

kedvel
734 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március