ELTE Sikerek: Pléh Csaba

A regisztráció határideje lejárt.

REGISZTRÁCIÓ

Hírneves, az ELTE falai közül kikerült volt hallgatók beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről, ELTE-s kötődéseikről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon az előadássorozaton, amelyet ELTE Sikerek címmel rendez az Alumni Központ.


ELŐADÓ:


Pléh Csaba, Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész


Pléh Csaba 1945-ben született Sárisápon, 1969-ben végezte el az ELTE pszichológia, 1994-ben pedig az általános nyelvészet szakját.

1969 és 1984 között az Általános Pszichológia Tanszéken dolgozott, 1984 és 1998 között mint tanszékvezető docens. Legnagyobb szakmai sikereinek a ’80-as, ’90-es években a hazai kognitív pszichológia szemléletének és szakembereinek formálását tartja a különböző konferenciákon és szemináriumain. 1998-ban az ELTE-n végzett munkáiért akadémiai címet kapott. Az Egyetemet máig Alma Materének tekinti.


Az előadóhoz közel álló idézet: 

„Meggyőződésem, hogy a mai pszichológia kognitív forradalma révén felborítja az asztalt a fizikával és az egzakt tudományokkal szemben, és a tudományt és az egyéb oksági magyarázatokat adekvátabb és érvényesebb mintázat felé vezeti [...] A mai értelmezések közötti bizonytalanságok közepette, a kognitív, vagy tudati forradalom realista bizonyosságként emelkedik ki, s igencsak a pszichológiához tartozik. Nincs más szakterület, vagy versengő forradalom, mely két hosszú távú megállapodott doktrínát forgatott volna fel. Először felforgatta az elme és a tudat kezelését, kilépve a behaviorizmusból, másodszor pedig megkérdőjelezte a redukcionizmust A korábbi kemény, szigorúan fizikai, értékmentes és gondolkodásmentes kozmoszt, amely a tudományra jellemző volt, ma kognitív és szubjektív értékek, minőségek és mindenféle kibontakozóban lévő makrójelenségek töltik be.” /Roger Sperry/

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles. Regisztráció ITT. Az előadás streamingelve, online lesz elérhető a regisztráltak számára esetleges rendezvényi korlátozások esetén.





kedvel
805 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE Aula Magna - élő közvetítés

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA