ELTE Sikerek: Pléh Csaba

GK
IK
SG
AB
IS
261 résztvevős és érdeklődős
A regisztráció határideje lejárt.

Hírneves, az ELTE falai közül kikerült volt hallgatók beszélnek munkásságukról és jelen törekvéseikről,  ELTE-s kötődéseikről, valamint sikerről, értékekről és karrierépítésről azon az előadássorozaton, amelyet ELTE Sikerek címmel rendez az Alumni Központ. Előadónk: Pléh Csaba (BTK '69 és '73), Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész. A rendezvényi korlátozások miatt ÉLŐ, STREAMINGELT KÖZVETÍTÉS lesz, ennek részleteit a regisztrált érdeklődőkkel már megosztottuk***.

Pléh Csaba 1945-ben született Sárisápon, 1969-ben végezte el az ELTE pszichológia, 1973-ban pedig az általános nyelvészet szakját.  

1969 és 1984 között az Általános Pszichológia Tanszéken dolgozott, 1984 és 1998 között mint tanszékvezető docens. Legnagyobb szakmai sikereinek  a  ’80-as, ’90-es években a hazai kognitív pszichológia szemléletének és szakembereinek formálását tartja a különböző konferenciákon, és szemináriumain.  1998-ban az ELTE-n végzett munkáiért akadémiai címet kapott, az egyetemi tanári megszólítást azonban nem sikerült elérnie. Az Egyetemet máig Alma Materének tekinti.

Az előadóhoz közel álló idézet: 

„Meggyőződésem, hogy a mai pszichológia kognitív forradalma révén felborítja az asztalt a fizikával és az egzakt tudományokkal szemben, és a tudományt és az egyéb oksági magyarázatokat adekvátabb és érvényesebb mintázat felé vezeti [...] A mai értelmezések közötti bizonytalanságok közepette, a kognitív, vagy tudati forradalom realista bizonyosságként emelkedik ki, s igencsak a pszichológiához tartozik. Nincs más szakterület, vagy versengő forradalom, mely két hosszú távú megállapodott doktrínát forgatott volna fel. Először felforgatta az elme és a tudat kezelését, kilépve a behaviorizmusból, másodszor pedig megkérdőjelezte a redukcionizmust A korábbi kemény, szigorúan fizikai, értékmentes és gondolkodásmentes kozmoszt, amely a tudományra jellemző volt, ma kognitív és szubjektív értékek, minőségek és mindenféle kibontakozóban lévő makrójelenségek töltik be.” /Roger Sperry/

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles. Az előadás élő közvetítés formájában tekinthető meg. 
***Link az élő közvetítéshez. Kérdéseit az előadásban elhangzottakhoz jelen oldal legalján, a "Megjegyzések" rovatba írja be az előadás alatt (ez a funkció a rendszerbe bejelentkezve érhető el). Köszönjük!

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás, Winkler MártaBojár GáborStumpf István, Spiró György, Kolosi Tamás és Tardos Éva

Sorozatismertető 


Az ELTE Alumni Központ felmérést végez annak érdekében, hogy tovább növelhesse az ELTE Alumni népes táborát. Mondja el véleményét, tapasztalatait, ezzel segítve munkánkat! 

Köszönjük! 

Kérdőív


1 kedvel
3446 megtekintés Látogatók
Ossza meg
ELTE Sikerek

Élő közvetítés az ELTE Aula Magnából

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.

22

márc.

Nemzetek estjei: Ukrajna

ELTE BTK D épület I. emelet Eötvös-terem

Budapest

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest