Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

ELTE Sikerek online: Pléh Csaba

Hírek

-

2020.04.14

Április 29-én online jelentkezik az ELTE Sikerek következő előadása! Vendégünk ezúttal Pléh Csaba (BTK '69 és '73), Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész.

Az eseményre regisztráltakat időben értesíteni fogjuk, hogy hol tekinthető meg az előadás. A regisztráció ingyenes. 

Regisztráció


Pléh Csaba 1945-ben született Sárisápon, 1969-ben végezte el az ELTE pszichológia, 1973-ban pedig az általános nyelvészet szakját.  

1969 és 1984 között az Általános Pszichológia Tanszéken dolgozott, 1984 és 1998 között mint tanszékvezető docens. Legnagyobb szakmai sikereinek  a  ’80-as, ’90-es években a hazai kognitív pszichológia szemléletének és szakembereinek formálását tartja a különböző konferenciákon, és szemináriumain.  1998-ban az ELTE-n végzett munkáiért akadémiai címet kapott, az egyetemi tanári megszólítást azonban nem sikerült elérnie. Az Egyetemet máig Alma Materének tekinti.

Az előadóhoz közel álló idézet: 

„Meggyőződésem, hogy a mai pszichológia kognitív forradalma révén felborítja az asztalt a fizikával és az egzakt tudományokkal szemben, és a tudományt és az egyéb oksági magyarázatokat adekvátabb és érvényesebb mintázat felé vezeti [...] A mai értelmezések közötti bizonytalanságok közepette, a kognitív, vagy tudati forradalom realista bizonyosságként emelkedik ki, s igencsak a pszichológiához tartozik. Nincs más szakterület, vagy versengő forradalom, mely két hosszú távú megállapodott doktrínát forgatott volna fel. Először felforgatta az elme és a tudat kezelését, kilépve a behaviorizmusból, másodszor pedig megkérdőjelezte a redukcionizmust A korábbi kemény, szigorúan fizikai, értékmentes és gondolkodásmentes kozmoszt, amely a tudományra jellemző volt, ma kognitív és szubjektív értékek, minőségek és mindenféle kibontakozóban lévő makrójelenségek töltik be.” /Roger Sperry/

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász László, Tölgyessy Péter, Persányi Miklós, Nagy Tímea, Lackfi János, Béres József, Barabási Albert-László, Freund Tamás, Winkler MártaBojár GáborStumpf István, Spiró György, Kolosi Tamás és Tardos Éva

Sorozatismertető 

257 megtekintés Látogatók

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Dr. Márta Alexy's article was published in the Innoskart Magazine

AI

Alumni International

05 június

Hírek

Kilépés – az online térbe

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 május

Hírek

Spring Poem by our student Ashfaq Muhammad Aaqib

AI

Alumni International

28 május