Back to news
Next article
Previous article

Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Őslénytani Gyűjtemény

Report

-

12.06.2019

Sorry, this content is not available in English
Népszerű sorozatunk következő állomása a Természettudományi Kar Természetrajzi Múzeumának Biológiai és Paleontológiai gyűjteménye volt, ahol vezetőnk Szente István főmuzeológus, az ELTE Őslénytani Tanszékének oktatója és Török Júlia Katalin ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék oktatója volt.

Hallhattunk a lassan két évszázados gyűjtemény történetéről, melyet Dr. Margó Tivadar alapított Zoológiai és Összehasonlító Boncztani Múzeum néven. Sajnos az eredeti gyűjteményből alig maradt fent valami, ugyanis 1945-ben, Budapest ostroma alatt szinte teljesen megsemmisül az akkor a Trefort-kertben lévő múzeum. A Természettudományi Kar Lágymányosra költözésével egy igen impozáns helyen, a déli tömb közepében található üvegpiramisban rendezték be az újraálmodott kiállítást a megmaradt és a 20. század második felében szerzett tárgyakból.


Az érdekes és kimerítő bevezető után Török Júlia végig vezette a látogatókat a gyűjteményen, kiemelve annak érdekességeit, például a tár legősibb darabját, egy 50 millió éves brooksellát. 

Ezúton is köszönjük a Biológiai és Őslénytani Gyűjteménynek, hogy idén is lehetőséget biztosítottak az ELTE Diplomásainak egy ingyenes szakvezetésre. 

A sorozatról

Like
908 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Report

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

profile photo of a member

Bölcsészettudományi Kar ELTE

April 30

Report

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

profile photo of a member

Alumni Központ

April 26

Report

ELTE Sikerek: Erdei Anna

profile photo of a member

Alumni Központ

April 19