Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Bethlenfalvy Géza (BTK '63)

In memoriam

-

2021.12.16

85 éves korában eltávozott Bethlenfalvy Géza (BTK '63), az orientalisztika nemzetközi hírű tudósa. Karizmatikus egyénisége nemzedékek számára volt orientációs pont a Kelet-kutatásban.

A budapesti ELTE magyar–orosz szakán tanult, de a forradalomban való részvétele miatt el kellett hagynia az egyetemet, és csak később folytathatta tanulmányait. Magyar–indológia szakon szerzett diplomát 1963-ban. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Belső-ázsiai Tanszékén oktatott, majd a Magyar Tudományos Akadémia Altajisztikai Kutatócsoportjának a tagja volt. Életében fordulópontot jelentett, hogy 1974-ben a Delhi Egyetemen a magyar nyelv lektoraként indiai diákok százaival ismertethette meg nyelvünk szépségeit és irodalmunkat. Vendégprofesszorként számos egyetemen tartott előadásokat, és bejárta az óriási indiai szubkontinens szinte minden vidékét Bengáliától Keraláig, Tamilnádutól Radzsasztánig.  

Bethlenfalvy Géza sokrétű életműve, emberi példája, írásai eltéphetetlen szálakat jelentenek Magyarország és a Kelet között. Nyugodjék békében!

Forrás

kedvel
787 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március