Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény

Beszámolók

-

2022.02.04

Népszerű sorozatunk következő állomása az ELTE Természetrajzi Múzeumának Biológiai és Paleontológiai kiállítása volt 2022. január 27-én. Szakvezetőink Török Júlia Katalin, az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének, és Szente István, az ELTE Őslénytani Tanszékének az oktatója, mindketten a Természetrajzi Múzeum munkatársai voltak.

Hallhattunk a lassan két évszázados gyűjtemény történetéről, amelyből különösen a Dr. Margó Tivadar által felvirágoztatott, európai viszonylatban is gazdagnak számító Zoológiai és Összehasonlító Boncztani Múzeum emelhető ki. Sajnos ennek gyűjteményből alig maradt fent valami, ugyanis 1945-ben, Budapest ostroma alatt szinte teljesen megsemmisült az akkor a Múzeum körúton lévő múzeum. A Természettudományi Kar Lágymányosra költözésével igen impozáns helyen, a Déli tömb közepében található üvegpiramisban rendezték be a Zboray Géza anatómus által újraálmodott kiállítást, javarészt a megmaradt és a 20. század második felében szerzett tárgyakból. A biológiai preparátumok mellett többek között ősmaradványokkal is kiegészült a bemutatott gyűjtemény.

Az érdekes bevezető után Török Júlia vezette végig a látogatókat a kiállításon, amelynek bemutatását őslénytani vonatkozásban Szente István egészítette ki. A közel három órás séta alkalmával rengeteg érdekességet hallhattunk az állatvilág fejlődéstörténetéről, az evolúcióról, miközben megtekintettük a kihalt és recens állatok látványos kövületeit, illetve preparátumait. 
Ezúton is köszönjük a Természetrajzi Múzeum munkatársainak, hogy idén is lehetőséget biztosítottak az ELTE diplomásainak a Biológiai és Paleontológiai kiállítás ingyenes szakvezetés keretében történt meglátogatására.

A sorozatról

kedvel
500 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április