Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az Egyetem megnyitja kapuit - Egyetemi Könyvtár

Beszámolók

-

2022.03.25

Hosszú idő után újra élőben tartottuk meg Egyetemi könyvtári sétánkat, az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozat keretében, 2022. március 24-én.

A sétát Petz Denise Gerda, az ELTE Alumni Központ munkatársa nyitotta meg, aki köszöntött mindenkit, és felhívta a figyelmet a közelgő Alumni programokra, illetve az ELTE Alumni Alapítványhoz kerülő SZJA 1%-ok hasznosulására. Ezután a könyvtár munkatársa, Sutócki Kinga vette át a szót, aki röviden összefoglalta, mely programokon vehetnék részt vendégeink a séta során, majd megkérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a három szakvezető egyikéhez. Az így kialakult három csoport külön turnusokban tekintette meg a könyvtár kincseit. 

A könyvtártörténeti sétát Sutócki Kinga vezette. A könyvtártúrán az érdeklődők találkozhattak könyvtár egyik érdekes, ma már nem használt műszaki megoldásával, a csőpostával, megismerkedhettek a könyvtár történetének kiemelt alakjai számára állított márványtáblákkal, a Nagyolvasó Than Mór által készített festményével és Lotz Károly festményeivel és freskóival. Utunk innen a kör alakú igazgatói szobába vezetett, ahol a híres Perczel-glóbusz egyik másolata található. A korábban igazgatói lakrészként is használt szobából nyílik a Műemlékraktár. Az erkélyre érve az előadó mesélt arról, hogy az onnan látható ablakok egy része mögött régen a könyvtárban dolgozók lakásai kaptak helyet, melyeket az idők folyamán fokozatosan könyvraktárakká vagy munkaszobákká alakítottak. Mára csaknem 2 millió dokumentumával az Egyetemi Könyvtár a főváros harmadik legnagyobb könyvtára.

A restaurátor-műhely bemutatását Szalaváry Miklós, a könyvtár egyedüli restaurátora tartotta. Elmondta és meg is mutatta, milyen eszközök szükségesek egy könyv restaurálásához, valamint miként egészíti ki papíröntéssel egy-egy könyv hiányzó részeit. Mutatott restaurálás alatt álló, kézzel írt pergamen kódexet, valamint kézzel színezett fametszeteket tartalmazó herbáriumos könyvet is.

Balogh Ildikó könyvtárosnak köszönhetően betekintést nyerhettünk a könyvtár féltett könyvritkaságaiba. Megtekinthettünk egy mikrokönyvet 1972-ből, egy Mikes Kelemen-kéziratot, egy 16. századi nyomtatott könyvet számos térképpel, valamint egy pálmalevélre írt Buddha-kommentárt páli nyelven, továbbá megnézhettük azt a rendkívül értékes első könyvet, amelyet Magyarországon nyomtattak, és amely sosem hagyta el az ország területét.

Köszönjük szépen a lehetőséget és a remek szakvezetést, továbbá a szervezésben nyújtott segítséget a könyvtár dolgozóinak!

Ha még esetleg nem látta volna online sétánkat, az ELTE Youtube csatornáján megtekintheti.

Bővebben a sorozatról

kedvel
750 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április