Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Ahol a pszichopedagógiának feladata van - Bárczi Gyógytea beszámoló

-

Bárczi Alumni Tagozat

2023.04.13

2023. március 30-án a a Bárczi Gyógytea 9. évadának ötödik alkalmán három olyan területről beszélgetett Bolla Veronika, Ercse Kriszta és Hegedűs Judit, ahol a pszichopedagógiának feladata van. A szakmai alumni rendezvényt - akárcsak a Gyógytea sorozat többi, jelen tanéves alkalmát - az ELTE Alumni támogatta.  

A beszélgetést Perlusz Andrea, tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes nyitotta meg, majd Balogh-Kátai Judit, az ELTE Alumni Központ munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Az előadás három témát dolgozott fel, melyek a gyermekvédelem (Bolla Veronika), a kriminálpedagógia (Hegedűs Judit) és a hátrányos helyzet (Ercse Kriszta). Az előadók a tartalmakat afelől közelítették meg, hogy a pszichopedagógiának feladata van mindhárom területen. A gyermekvédelem esetében egyrészről áttekintésre került, hogy a hazai ellátórendszerben milyen szükségletekben és feladatokban tud részt venni a pszichopedagógus, másrészről a negatív gyermekkori élményeket átélt gyermekek és fiatalok szükségletei felől vizsgálta a témát a nemzetközi tudományos kutatások mentén. Továbbá bemutatásra kerültek intervenciók a hazai és a külföldi jó gyakorlatok köréből, melyek a gyógypedagógiai kompetenciákat erősítik. A kriminálpedagógiát a prevenció, bűnmegelőzés, a zárt intézeti nevelés, a résztvevők és a módszerek mátrixában mutatta be az előadó, majd szemléltette azokat a dilemmákat, melyek további együtt gondolkodást indokolnak a terület képviselői között. A pszichopedagógia illetékessége a hátrányos helyzetű gyermekek esetében a színterek és a feladat sajátosságai mentén, majd a beavatkozások szintjeinek és az együttműködés szemléletes bemutatásán valósult meg. Gondolatébresztő, kritikai észrevételeket magában foglaló kérdésekkel zárult az előadás. 

Az esemény személyes jelenlétben valósult meg, ahol szakemberek és hallgatók együttes részvétele igazolja a téma fontosságát. A hallgatóság részéről felmerült kérdések további érdekes, szakmai szempontból releváns szempontok közös átgondolását tették lehetővé. 

Alumni Központ profilkép

Alumni Központ

Beszámolók

Forrás: barczi.elte.hu

Bárczi Gyógytea 9. évad 4. alkalom

Bárczi Gyógytea 9. évad 3. alkalom

Bárczi Gyógytea 9. évad 2. alkalom

Bárczi Gyógytea 9. évad 1. alkalom


kedvel
36 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

09 május

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK GYÓGYPEDAGÓGIAI ÉS FOGYATÉKOSSÁGTUDOMÁNYI INTERVENCIÓKBAN

MB

Magdolna Bebtó

15 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április