Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Évfordulósaink 2023 Q2 - Csontváry Kosztka Tivadar

Évfordulósok

-

2023.06.06

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar festőművész, gyógyszerész, költő. Ezt a cikket ő és további öt évfordulós diplomásunk tiszteletére készítettük.

A felvidéki Kisszebenben, Vincent van Gogh születési évében, 1853. július 5-én született, de valójában mégsem tekinthető kortársának, mivel Van Gogh már nem élt, amikor Csontváry festői korszaka elindult. 1863 őszétől a kisszebeni piarista algimnáziumába járt, ahol az első két osztályt végezte el. Sokat kerülte az iskolát, inkább a természetben gyönyörködött, különféle rovarokkal, lepkékkel, dongókkal és méhekkel játszott. 1874-ben Budapesten járt egyetemre, az ELTE jogelődjére, ahol gyógyszerészet, kémia, ásványtan, földtan, kristálytan voltak a tantárgyai. 1876-ban önkéntes katonai szolgálatot teljesített, és közben a fővárosban az egyetem jogi fakultására is járt. 

Csontváry festői pályája különös módon kezdődött. 1875-ben kapta meg gyógyszerész-oklevelét, ezután patikusként dolgozott Léván, Iglón és Eszéken. Mindenki kissé különc, de csendes és szorgalmas embernek ismerte. 1880. október 13-án, egy meleg őszi délután egy percre leült a patika ajtaja elé pihenni, s lerajzolta egy vénycédula hátára a szemközti ökrös szekeret. A rajz láttán pedig „az idős, jólelkű” patikavezető így kiáltott fel: „Hisz maga festőnek született!”. Ekkor Csontváry hangot hallott: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője". Évekig patikusként dolgozott, és csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. Műveinek száma más festőkéhez viszonyítva csekély.


További alumnusaink:

150 éve született Hevesi Sándor rendező, aki jogot és filozófiát is végzett egyetemünkön. 

150 éve hunyt el Balla Károly jogász, aki 1815-ben szerezte meg diplomáját az ELTE jogelődjén. 

110 éve született Jékely Zoltán író, költő, műfordító, könyvtáros, Áprily Lajos fia. 1935-ben a budapesti egyetemen szerzett doktori fokozatot magyar irodalomtörténetből, művészettörténetből és művészetfilozófiából. 

100 éve született Diószegi Vilmos néprajzkutató, aki Belső-ázsiai, a Török Filológiai-, és a Magyar Őstörténeti Intézet hallgatója volt az egyetemen.

100 éve hunyt el Posch Jenő főgimnáziumi tanár, filozófiai író, pedagógus a budapesti tudományegyetemen bölcselethallgató volt, ott 1881-ben tanári oklevelet szerzett a bölcseletből és a magyar nyelvből, később a latin és német nyelvből is. 


Jut eszébe még évfordulós? Írja le kommentben (ezt a platformra belépve tudja megtenni)!

Forrás: wikipedia.hu

kedvel
358 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július