Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

Évfordulósok

-

2023.12.06

140 éve született Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja, az egyetemünk diplomása, és 120 éve született Neumann János magyar születésű matematikus, aki a kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté.  Ezt a cikket ők és további öt évfordulós diplomásunk tiszteletére készítettük.

Babits Mihály  1883. november 23-án született Szekszárdon. Elemi iskoláját Pécsett kezdte meg, majd édesapja halála után Budapestre költöztek, ahol befejezte gimnáziumi tanulmányait. Érettségi után a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–francia (az utóbbi helyett később latin) szakos hallgató lett. A századfordulótól írt verseket, de ezeket nem publikálta. Több városban dolgozott gimnáziumi tanárként. Első művei a Nagyváradon kiadott A Holnap című antológiában jelentek meg (1908). 1909-ben jelent meg első kötete Levelek Iris koszorújából címmel, majd ezt követően folyamatosan jelentek meg művei. 1918-as megalakulásakor a Vörösmarty Akadémia alelnöke, 1925-ben elnöke, 1930-ban a Kisfaludy Társaság rendes tagja lett. 1920 februárjától kizárásáig rendes tagja volt a Petőfi Társaságnak. A Nyugat főmunkatársa, majd 1919-ben egyetemi tanár, de csak a tanácsköztársaság bukásáig. 1933-ban írta utolsó regényét, az Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című antiutópiát egy állandó háborúban élő, kilátástalan világról. Lírájára amúgy is jellemző pesszimizmusát tovább fokozta a diagnózis, hogy gégerákban szenved. 1938-ban gégeműtéten esett át, ami után képtelen volt beszélni, ezért beszélgetőfüzetén keresztül érintkezett másokkal. Abban az évben jelent meg a Jónás könyve. 1941. augusztus 4-én a hegyvidéki Siesta Szanatóriumban halt meg. 

Neumann János 1903. december 28-án született Budapesten. 1913-tól a fasori főgimnáziumban tanult. Mire leérettségizett, már jól képzett matematikusnak számított. Matematikai tehetségét Rátz László fedezte fel. 1921-ben beiratkozott az ELTE jogelőd Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem matematika szakára. Egyetemi évei alatt sokat tartózkodott Berlinben. Ott fűzte szorosra kapcsolatát Wignerrel, Szilárd Leóval és Gábor Dénessel. Matematikából 1926-ban doktorált Budapesten. Tudományos munkássága sokrétű volt. Kezdetben matematikai logikával és halmazelmélettel foglalkozott. Nevéhez fűződik a halmazelmélet egzakt megalapozása. A kvantumelmélet területén a fizikai mennyiségek mérésének elméletét ő helyezte matematikai alapokra. Eredményes kutatómunkát végzett az operátoralgebrák elméletében. A Bohr-féle majdnem periodikus függvények elméletét alkalmazta a topológikus csoportokra. Ő hívta életre a játékelméletet és az operációkutatást. Tőle származnak az elektronikus számológépek leglényegesebb alapelvei, mint amilyen a kettes számrendszer felhasználása, a programtárolás vagy az utasításrendszer kidolgozása stb. Ha még kiemeljük az elméleti fizikában elért eredményeit és az atomenergia felszabadítására vonatkozó munkásságát, akkor előttünk áll a XX. század egyik nagy tudósa, aki a matematikát nem öncélú módon, hanem a kor igényeinek megfelelően, szinte mindig a felhasználhatóság óhajával művelte, és közben hallatlanul fontos elméleti eredményeket talált. 

További diplomásaink:

150 éve született Pekár Dezső geofizikus, Eötvös Loránd torziós ingájának továbbfejlesztője. 

110 éve született Csik Ferenc olimpiai bajnok magyar úszó, orvos, lapszerkesztő.

100 éve született Niederhauser Emil Széchenyi-díjas magyar történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kelet-Európa történelmének neves kutatója. 

100 éve született Pécsi Márton állami és Széchenyi-díjas földrajztudós, geomorfológus, térképész, a földrajztudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 

100 éve született Hajdú Péter Széchenyi-díjas magyar nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 

Jut eszébe még évfordulós? Írja le kommentben (ezt a platformra belépve tudja megtenni)!

Forrás: wikipedia.hu

kedvel
135 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q2 - Csontváry Kosztka Tivadar

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 június