Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

Évfordulósok

-

2023.10.26

130 éve született Szent-Györgyi Albert Nobel- és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus, 300 éve született Pray György jezsuita szerzetes, történetíró, 160 éve született Lenhossék Mihály anatómus. Ezt a cikket ők és további öt évfordulós diplomásunk tiszteletére készítettük.

Szent-Györgyi Albert a Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd az első világháború után Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként. 1927-ben a mellékvesében felfedezett egy redukáló hatást mutató anyagot, amit hexuronsavnak nevezett el, és tanulmányozására elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az évtized közepén felfedezte a citrátciklus három tagját, a bioflavonoidokat (P-vitamin) és munkatársaival együtt áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. 

Pray György Tirolból származó család sarja volt. 1742-ben a Nagyszombati Egyetem (ELTE jogelődje) hallgatója lett. Miután Egerben teológiai vizsgát tett, 1754-ben pappá szentelték. Történetírói tevékenységét 1764-ben kezdte meg a Kollonich Lipót javaslatára addig elzárt kamarai levéltárban. Elődeitől eltérően tudatosan gyűjtött, csak a tanulmányaihoz szükséges iratokat másolta le. A következő évtizedekben hatvankötetnyi anyagot gyűjtött össze levéltári kutatásai és a kortársaival folytatott adatcserék révén. E tevékenysége gyümölcse lett a Pray-kódexben megtalált Halotti beszéd és könyörgés egy részletének, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit legendáinak publikálása.

Lenhossék Mihály a neurontan egyik megalapítója Szent-Györgyi Albert (1893-1986) Nobel-díjas orvos, biokémikus anyai nagybátyja. A Budapesti Egyetem (ELTE jofelődje) nyilvános rendes tanára és az egyetem Anatómiai Intézetének igazgatójaként a magyar anatómia és szövettan oktatás egyik meghatározó alakja volt. Az ember anatomiája címmel 1922-ben megjelent három kötetes tankönyve, még ma is az egyik alapvető forrásmunka a magyar nyelvű humán anatómiai irodalomban. Emellett barlangkutató tevékenysége is kiemelkedő, eredményeit a Barlangkutatásban, a Magyar Állami Földtani Intézet kiadványaiban, a Természettudományi Közlönyben publikálta. Cikke jelent meg a piltdowni, a rhodesiai koponyaleletről, a Pilisszántói-kőfülkében és az Igricz-barlangban végzett ásatásokról, a neandervölgyi emberről, de foglalkozott a barlangkutatás helyzetével és törekvéseivel is. 

További diplomásaink:

300 éve született Makó Pál matematika- és fizikaprofesszor, a budai egyetem bölcsészeti karának igazgatója.

150 éve született Angyal Pál büntetőjogász, egyetemi tanár

140 éve született Zemplén Géza Kossuth-díjas vegyész, bölcseleti doktor 

130 éve született Láng Júlia pszichoanalitikus

100 éve született K. Csilléry Klára néprajzkutató, muzeulógus

Jut eszébe még évfordulós? Írja le kommentben (ezt a platformra belépve tudja megtenni)!

Forrás: wikipedia.hu

1 kedvel
215 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q2 - Csontváry Kosztka Tivadar

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 június