Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Eötvös Loránd 175.

Évfordulósok

-

2023.07.25

Egyetemünk névadója, báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston magyar fizikus, feltaláló, politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó 1848. július 27-én született*. Rengeteg programlehetőség várja születésének 175. évfordulója alkalmából az érdeklődőket július 27. és szeptember 28. között. 

2023. július 27-én, csütörtökön, Eötvös Loránd születésnapján egész napos (reggel 8-tól este hétig tartó) budapesti emléktúrára hívják Eötvös tisztelőit. A résztvevők minden kerek órában negyedórás kiselőadást hallhatnak Eötvös Loránd sokszínű tevékenységének az adott emlékhelyhez fűződő szeletéről. A programhoz néhány vagy egyetlen állomásra is lehet csatlakozni.

Az évforduló tiszteletére a Magyar Turista Egyesület július 29-én, szombatondobogókői Báró Eötvös Loránd Menedékházban kiállítja Eötvös egykori ˗ a Dolomitok csúcsainak meghódításához használt ˗ jégcsákányát. 

A BEAC augusztus 9-én és 12-én a budapesti Egyetem tér 1. elől kerékpártúrát indít a Dolomitokba, az Eötvös Lorándról elnevezett hegycsúcs (Eötvös-csúcs, Cima Cadini di Eötvös, 2837 m) alatti Misurina-tóhoz.

Szeptember 4-én az ELTE Eötvös József Collegium ünnepi tanévnyitóval és előadással emlékezik meg a Collegium-alapító születésének 175. évfordulójáról.

A Magyar Tudományos Akadémia szeptember 20-án (az egykori Internationale Erdmessung 1906. szeptember 20˗28. közötti, az MTA Székházban megrendezett nemzetközi geodéziai konferencia nyitónapjának évfordulóján) tudományos emlékülést tart. Freund Tamás akadémiai elnök megnyitó szavait az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban is hallani fogják. Itt tart ugyanis előadóülést az ELFT (Eötvös Loránd Fizikai Társulat), abból az alkalomból, hogy az 1906-os konferencia-résztvevők Arad környékén győződtek meg az Eötvös-inga földtani működőképességéről, és ennek az eseménynek az emlékét az aradi középiskolában emléktábla hirdeti. A 125 éves BEAC (aminek első elnöke Eötvös Loránd volt) egyik 
„5vös 5 km” futóversenyét és jótékonysági sétáját ugyanezen a napon, délután tartja meg.

Szeptember 28-án délután ünnepélyes koszorúzás lesz a Gesztenyés kerti Eötvös Loránd-szobornál (az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány és a Budapest Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében), amit színes kulturális ünnepség követ.

A nemzetközi Eötvös 175 programok közül kiemelkedik az International Union of Geodesy and Geophysics (Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió, IUGG, az egykori Internationale Erdmessung mai megfelelője) berlini kongresszusa, ahol a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet kiállítja az egyik legszebb Eötvös-ingát.

Az alábbi programfüzet ismerteti a folyamatban lévő terveket, felidézi a 2019-es ˗ UNESCO-partnerségű ˗ Eötvös 100 emlékév néhány jelentős eredményét és emlékezetes pillanatát, valamint megmutatja a négy nyelven letölthető Eötvös 175 plakát lelőhelyét.

Teljes naptár

*Eötvös Loránd a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 1889-től 1905-ig. Egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga, vallás- és közoktatási miniszter, a Matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke. Külföldi tanulmányaiból hazatérve, a budapesti egyetem laboratóriumában kísérletekbe kezdett, melyek a doktori fokozat megszerzésére végzett kutatások folytatásai voltak. Ezeket az eredményeket nyújtotta be 1871 márciusában magántanári képesítése iránti kérelmében a budapesti bölcsészeti karhoz. 1894. június 10. és 1895. január 15. között vallás- és közoktatási miniszter volt. Minisztersége alatt, négyszáz új népiskolát hozott létre, és mindvégig szívén viselte a tanítók sorsát, ami abban nyilvánult meg, hogy nagymértékben emelte a tanítók jutalmazására szánt összeget. A tanárképzés megjavítása végett megalapította a párizsi École Normale Supérieure mintájára 1895-ben a Báró Eötvös József Collegiumot, melyben a szegény sorsú, tehetséges fiatalok ingyenes elhelyezést kaptak. Elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést, ami az Eötvös-féle törvényként lett ismeretes. A gravitáció felé az 1880-as években fordult az érdeklődése. A gravitációs tér térbeli változásának mérésére megszerkesztette világhírűvé vált torziós ingáját. 1950-ben a korábbi Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem új neve Eötvös Loránd Tudományegyetem lett.

Források: hegyvidek.hu és alumni.elte.hu/page/hires-eleink


kedvel
257 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q2 - Csontváry Kosztka Tivadar

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 június