Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Pályaképek 2. - beszélgetés Nádasdy Ádámmal az Olasz Tanszéken

Beszámolók

-

2023.06.05

2023. május 11-én zajlott a Pályaképek című olasz tanszéki beszélgetéssorozat második része, amelyen Nádasdy Ádám (BTK '70) költő, műfordító, Dante Isteni színjátékának újrafordítója mesélt a pályájáról – elsősorban műfordítói munkáiról – a jelenlegi, leendő és egykori ELTE-s hallgatóknak. A szakmai alumni rendezvény megvalósulását az ELTE Alumni támogatta.

A beszélgetést Török Tamara, az Olasz Tanszék oktatója szervezte és moderálta, aki a beszélgetést megelőzőn az ELTE Alumni Központ nevében is szeretettel üdvözölte a megjelenteket és invitálta őket az összegyetemi alumni programokra, valamint az ELTE Diplomások közösségéhez való csatlakozásra.

Mivel olaszosok ültek a közönség soraiban, az Isteni színjáték-fordítás került a beszélgetés középpontjába, méghozzá rendhagyó módon: az ELTE Olasz Tanszékének vendége volt Gyabronka József színművész is, aki a Katona József Színházban monodrámaként adja elő a Poklot; most – mindenki örömére – a beszélgetés vonatkozó pontjain elmondott belőle néhány részletet. De sok másról is beszélgettek, például Nádasdy Ádám Shakespeare-fordításairól, amelyek – amellett, hogy szépek, „korszerűek” és modern hangzásúak – nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a színházcsinálók és a közönség számára természetes legyen a klasszikusok újrafordításának igénye és elfogadása. Szóba kerültek még Nádasdy Ádám családi kötődései az olasz nyelvhez és az ELTE-n hallgatóként, majd tanárként szerzett tapasztalatai. Az Isteni színjáték újrafordítása kapcsán a fordítás technikájáról, nehézségeiről, a szöveg formájának alakulásáról, valamint a Pokolban felbukkanó egyes figurákhoz való viszonyáról mesélt; szó esett a szöveg stílusáról, humoráról, drámaiságáról is. 

A program teltház előtt zajlott, hatalmas érdeklődés és lelkesedés kísérte a hallgatók részéről, akik zsúfolásig megtöltötték a Tanszék nagytermét. 

A két részes beszélgetéssorozat célja az volt, hogy olyan, érdekes utakat bejáró egykori olasz szakosokkal találkozhassanak a gimnazisták, az egyetemisták, illetve az Olasz Tanszék valamikori hallgatói, akiknek a pályája inspirálhatja őket, izgalmas perspektívákat villanthat fel számukra a további sorsukat illetően. Ez a célkitűzésük – érzésük szerint, a novemberi és a mostani alkalom tapasztalatainak tükrében – maradéktalanul megvalósult.  

A fenti beszámolót és a képeket köszönjük Török Tamarának, az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatójának, egyetemi adjunktusnak. 

kedvel
313 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április