Egyetem megnyitja kapuit : Egyetemi könyvtár - online

BI
IE
KS
IM
MV
88 résztvevős és érdeklődős
-

1

Online
Látható link a résztvevők számára
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem újra megnyitja kapuit - ezúttal online! Eseménysorozatunk keretében az érdeklődők az Egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg. 2021. április 15-én az Egyetemi könyvtárba invitáljuk Önöket!


A sorozat harmadik online sétáján a Magyar Örökség Díjas ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárba látogathatunk el. Várunk mindenkit szeretettel!


A nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben. Az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig gyakorlatilag országos könyvtárként működött. Történeti törzsgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. Állománya több mint 400 éve folyamatosan bővül, nagysága meghaladja a 2 millió könyvtári egységet. 1949-ig volt gyűjtőköre enciklopédikus, ezután főleg a vallástörténet, vallástudomány, filozófia, közép- és újkori történelem szakkönyvtára lett. Gyűjteményéből rendszeresen szervez kiállításokat.


A könyvtár épülete 1876-ban épült eklektikus stílusban Szkalnitzky Antal tervei alapján. Dísztermének falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik.


A több mint 450 éves Egyetemi Könyvtár 2018. június 23-án Magyar Örökség díjat kapott. Az ünnepélyes díjátadás a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében történt. A laudátor Szögi László, az Egyetemi Könyvtár előző főigazgatója volt. A kitüntetést Kálóczi Katalin akkori főigazgató vette át, az intézmény sok évszázados történetének első női főigazgatója.


Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (ld. alant). Az online esemény linkjét a regisztrációt követően, az esemény napján küldjük ki.

kedvel
1358 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Múzeumlátogatás
Publikált: Egyetemi Könyvtár és Levéltár Alumni Tagozat
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

25

ápr.

Egyetem megnyitja kapuit - Trefort-kert

ELTE Trefort-kert

Budapest

ked.

23

ápr.

Meet ELTE in Nanjing, China 罗兰大学到南京!在04月23号我们会见面!!

Jinling Hotel

Nanjing