Szent Hilarion élete új fordításban

The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English

A palesztin remetemozgalom megalapítójára vonatkozó új kutatási eredményeiket mutatják be a BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének oktatói és doktoranduszai.


A Magyar Hagiográfiai Társaság és az ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének Szent Hilarionhoz kapcsolódó kutatásai arra a 17. század közepéről származó, a remete életrajzának fordítását tartalmazó kéziraton alapulnak, melyet jelenleg az ELTE Egyetemi Könyvtár Kézirattában őriznek. 2019-ben a Régi Magyar Irodalom Tanszék fiatal kutatói és doktoranduszai azt a cél tűzték ki, hogy az eddig nem kutatott és kiadatlan kéziratot tüzetesebben megvizsgálják, és elkészítik a szöveg kiadását.

Az előadás a kiadási munkálatok során nyert tanulságokat mutatja be, sorra véve Szent Hilarion magyarországi tiszteletének nyomait, a kötet kontextusát a pozsonyi klarisszák könyvtárában, Hilarion helyét a késő-antik remeteszentek között, valamint a magyar fordítások keletkezését. A munkában Bene Ildikó Mária, Kiss Farkas Gábor, Kovács Annamária, Sebestyén Ádám és Vrabély Márk vett részt.


Like
39 views Visits
Share it on
Lecture

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár

Múzeum körút 6-8. 1. emelet 115. 1088 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment