Stiegelmár Róbert és sorstársai

The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English
Megemlékezés az Eötvös Collegium első világháborús hősi halottairól. 

Az I. világháborúban az Eötvös Collegium növendékeinek is katonai szolgálatot kellett teljesíteniük. Eötvös Loránd jelentése szerint 1918-ban a 110 collegista közül 78-an tartózkodtak a harctereken. A Collegium a frontról is igyekezett információt szerezni növendékeiről, így értesültek kitüntetéseikről, hősi halálukról. A háború áldozata lett Stiegelmár Róbert is, akinek festményét most leleplezik, az ünnepségen rá és sorstársaira emlékeznek a korábbi és a mai collegisták.

Horváth László igazgató köszöntőjét követően Stiegelmár Róbert festményét (Árva vára, 1907) a Collegium állandó kiállításának részeként leleplezi Czimbal Georgius Lehel és Molnár Gábor (Stiegelmár Róbert oldalági leszármazottjai). A collegista ifjúság nevében köszöntőt mond Rémai Martin, a hallgatói Választmány elnöke. A gyönki Tolnai Lajos Gimnázium képviseletében Humné Szentesi Katalin címzetes igazgató köszönti a megemlékezőket.

A megemlékezés részeként Garai Imre a Collegium világháborús időszakáról beszél, Erdős András a galíciai front eseményeit tárja fel 1914-ben, Czimbal Georgius Lehel és Molnár Gábor családi emlékeket oszt meg a vendégekkel.

A műsorban elhangzik J. Brahms V. Magyar tánca és Kodály Zoltán Lírikus románca. Közreműködik: Horváth Cecília Réka (gordonka) és Szalai Bence (zongora).

Regisztráció (kötelező, október 14-én 12.00 óráig!)   

A résztvevők maximális száma 35 fő lehet, előzetes regisztráció nélkül a Collegium nem fogad vendégeket. Maszk viselése kötelező, a rendezvényről felvételt készítenek, amely a Collegium honlapján lesz elérhető. 

Meghívó


Like
100 views Visits
Share it on
Lecture

ELTE Eötvös József Collegium

Ménesi út 11–13. 1118 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment

Suggested events

Fri.

24

May

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

Tue.

28

May

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA