„A HELY A SZEMÉLYES EMBERI KAPCSOLATTEREMTÉS A TÉR EGY DARABKÁJÁVAL” - Környezetpszichológia vagy ember-környezet tranzakció?

Online
The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English
Magyar Pszichológiai Társaság ezúton hívja meg az érdeklődőket az Év előadása című programra:


Dr. Dúll Andrea, az ELTE PPK egyetemi tanára: „A hely a személyes emberi kapcsolatteremtés a tér egy darabkájával” - Környezetpszichológia vagy ember-környezet tranzakció?


AZ ELŐADÁS RÉSZLETEI


Időpont: 2020. december 17. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Youtube ezen a linken –  Az előadás online lesz elérhető a fent megadott időponttól kezdődően.

Kérdezni a videó alatt kommentekben lesz lehetőség, amelyekre az előadó a későbbiek folyamán írásban válaszol.


Az előadás ingyenes, regisztráció nem szükséges.


Facebook esemény linkje

Az előadás rövid összefoglalója Dr. Dúll Andrea szavaival:

„A megtisztelő felkérés nyomán az Év előadására való készülés remek alkalmat adott számomra a környezetpszichológia magyarországi történetének és az elvégzett kutatásainknak az áttekintésére. A környezetpszichológiai kutatások értékelő áttekintése amiatt is aktuális, mert 2020. áprilisában jött létre az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézete (EKTI), amely a hazai környezetpszichológiai kutatásokat, képzéseket és projekteket fogja össze. Az Intézet jelene még rövid, de a jövője ígéretes – ugyanis a környezetpszichológia múltja már szerencsére viszonylag hosszú és tartalmas itthon is (közel 3 évtizede dolgozom munkatársaimmal a témában). Az előadásban elmesélem, hogy milyen hétköznapi és szakmai igények hívták életre azt a nagyon sajátos pszichológiai megközelítést, ami a fizikai környezetet az ember partnerének tekinti, komolyan véve az ember és környezete egymásra definiáltságát, a szociofizikai kontextust. Ízelítőt adok saját kutatásainkból is, amelyek onnan indultak, hogy vajon a környezeti kulcsingerek (pl. a tárgyak) segítenek-e abban, hogy megértsük és fenntartsuk a mindennapi cselekvéseink (pl. ételkészítés) belső logikáját. Mivel a válasz igen, belépünk ezeknek a cselekvéseknek a pszichológiai értelemben leginkább kitüntetett szociofizikai színterére, az otthonokba, és megvizsgáljuk a környezetpszichológiai nézőpontból értelmezett otthonosság, illetve otthontalanság fogalmát. Továbblépve a még nagyobb szociofizikai lépték felé, megvizsgáljuk, hogy az otthonosság élménye hogyan nyilvánul meg települési környezetben, hogyan éljük meg a lokalitásélményt. Az előadásban tehát az elemi környezeti ingerektől a szociofizikai tájélményig jutunk el - természetesen nem kihagyva aktuálisan legnagyobb élményünket, a COVID-helyzetet, hiszen a pandémia számos, amúgy természetéből fakadóan nem tudatosuló szociofizikai helyzetet tudatosított. Mindennek kapcsán az előadás végén arra is fény derül, hogy ma már miért inkább ember-környezet tranzakcióról beszélünk környezetpszichológia helyett.”



Like
95 views Visits
Share it on
Lecture
Please log in to see or add a comment

Suggested events

Wed.

29

May

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

Embassy of Hungary Stockholm

Stockholm

Fri.

24

May

Alumni Opera Evening - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

Sat.

25

May

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

ELTE Füvészkert

Budapest