Back to news
Next article
Previous article

Semmelweis Ignác és a kézmosás

03.31.2020

-

2

Sorry, this content is not available in English

 „Recognizing Ignaz Semmelweis and handwashing" olvasható a Google nyitólapján 2020. március 20-án. Az alábbi cikkel mi is tiszteletbeli alumnusunk emlékének, és a felfedezésének hódolunk. 

Semmelweis Ignác, másik nevén az „anyák megmentője" 1818. július 1-jén született a budai Apród utca 1-3. szám alatt. Családjában a 10 gyermek közül, ő volt az 5. 

Gimnáziumi tanulmányait Székesfehérváron és Budán végezte, egyetemi tanulmányait pedig Bécsben, jogi fakultánson kezdte, de még abban a tanévben átiratkozott az orvosi karra. A második és harmadik tanévet a pesti egyetemen (az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődje) folytatta, utolsó egyetemi éveit pedig szintén Bécsben végezte, ahol 1844-ben le is diplomázott. Ugyanebben az évben szülészmesteri, egy évvel később pedig sebész oklevelet vehetett át. Dolgozott tanársegédként a bécsi kórházban, valamint a Tübingeni Egyetemen tanszékvezetőként is. 

Ismert felfedezése, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostan hallgatók okozzák, akik egy boncolás után fertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandós anyukákat. Miután kötelezte az orvosokat és hallgatókat, hogy fertőtlenítsék kezeiket, ennek köszönhetően 1% alá csökkent a gyermekágyi elhalálozások aránya.

1849. március 20-án lejárt a tanársegédi megbízatása, így visszatért Magyarországra. 1851-től tiszteletbeli osztályvezető főorvosként irányította a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályát. 1855-ben a pesti egyetemen kinevezték az elméleti- és gyakorlati szülészet tanárává. 

1865-ös halála idején a teljes orvostársadalom ellene volt, ugyanis nem akarták elismerni, hogy a betegséget ők okozzák, éppen ezért halálának körülményeit homály fedi. Pontosan a halála évében, Louise Pasteur felfedezte a mikroorganizmusokat, amelyek létezése később bizonyítani tudta, hogy Semmelweisnek igaza volt. 

Tanuljunk mi is Semmelweis felfedezéséből, és alaposan mossunk kezet!

1 Like
1794 Views Visits
Share it on

Comments2

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Diplomaosztók 2024. tél

profile photo of a member

Alumni Központ

January 22

Diplomaosztók 2023 nyár

profile photo of a member

Alumni Központ

May 30

Diplomaosztók 2023. tél

profile photo of a member

Alumni Központ

February 23