Back to news
Next article
Previous article

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

Kitüntetések

-

01.08.2024

Sorry, this content is not available in English

2023 végén 23. alkalommal adtak át a Rátz Tanár Úr életműdíjat, amellyel a legjobb matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanárok munkáját ismerik el. 

2023 végén adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok fejenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A díjazottak között két egykori hallgatónk is szerepel:

C. Neményi Eszter (TTK), tanítói képesítést középfokon, középiskolai tanári végzettséget az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematika-fizika szakon szerzett.

Hosszú pályája során dolgozott nevelőotthonban, volt az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, tanított általános iskolákban, sok tanítót nevelt ki a Budapesti Tanítóképző Főiskola matematika tanszékének docenseként és még 80 éves kora felett is aktív pedagógusi munkát végez.

Munkája során számos díjban részesült, megkapta a Beke Manó-díjat, a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetést, az Apáczai Csere János-díjat és a Varga Tamás-díjat.

Tófalusi Péter (TTK) fizika szakos középiskolai tanárként szerezte diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 2001-től a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumnak elismert tanára.

Óráit az élményalapú tanítás, a hasznos, gyakorlati tudás kísérletekkel tűzdelt átadása jellemzi. Mestertanárként fontosnak tartja, hogy a tanulók az aktuális fizikai kérdésekkel és problémákkal is tisztában legyenek, így gyakran hív meg előadókat a különböző kutatóintézetekből, illetve környékbéli egyetemekről.

Eredményes munkásságát több díjjal ismerték el: 2005-ben Ericsson-díjat, 2011-ben Vermes-díjat, 2010-ben Jedlik Ányos-díjat, 2011-ben Pro Progressio-díjat, 2011-ben MOL MesterM-díjat, 2013-ban Bonis Bona-díjat kapott. 


Gratulálunk diplomásainknak!


Forrás: ratztanarurdij.hu

Like
313 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

profile photo of a member

Alumni Központ

May 07