Back to news
Next article
Previous article

Látogatható az új Eötvös-szobor a Gesztenyés-kertben

News

-

05.14.2021

Sorry, this content is not available in English

Tavaly novemberben, az Eötvös-emlékév részeként új szobrot állítottak báró Eötvös Lorándnak, Alma Materünk névadójának, a XII. kerületben. A gyönyörű környezetbe helyezett egészalakos bronzszobor a világhírű természettudóst ülő testtartásban jeleníti meg közismert találmányával. Az emlékév formális zárásának tekintett avatási ünnepet sajnos még nem lehetett megtartani a továbbra is fennálló COVID-19 helyzet miatt.

Báró Eötvös Loránd (1848-1919), a háromszor is Nobel-díjra jelölt fizikus, akadémikus, egyetemi tanár halálának 2019-es centenáriumát az UNESCO "az UNESCO-val közös megemlékezésű évfordulóvá" nyilvánította. Az emlékév szervezéséért felelős "Eötvös 100" Koordinációs Testület záróülését az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében tartotta meg. Az ünnepsorozat lezárulta után ünnepélyes szoboravatást terveztek a budapesti Hegyvidéken, azonban ennek megtartása a fennálló vírushelyzet miatt bizonytalan időre el lett halasztva.

A szobor felállítására 2020. novemberében került sor, az alkotás a XII. kerületben, a Gesztenyés-kert alsó részén kapott helyet. A bronzszobor alkotója Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, aki egyetemünk névadóját egy nagy terméskövön ülő alakként formálta meg. A kő felületén találmánya, a torziós inga rajza látható. Az szobor helyszínéül azért a XII. kerületet választották, mert a báró a kerülethez tartozó Svábhegyen született, valamint a közelben található finommechanikai műhelyben gyártották világhírű ingáját. Az emlékművön a fizikus 1903-ban, a Bolyai emlékünnepen tartott beszédének egy részlete is olvasható.

Jóllehet az avatásra még nem került sor, a természettudós impozáns környezetben elhelyezett szobra türelmesen ülve már várja a látogatókat.

A 2019-es emlékév programjairól részletes beszámolókat talál a www.eotvos100.hu weboldalon.


Források: kozterkep.hu, eotvos100.hu, media.eotvos100.hu, elte.hu

A kép forrása, ahol további fotókat is talál a bronzszoborról: kozterkep.hu




Like
557 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

News

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

May 17

News

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

profile photo of a member

Alumni Központ

May 16

News

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

profile photo of a member

Alumni Központ

May 15