Back to news
Next article
Previous article

Fehér Boldizsár nyerte az idei Margó-díjat

Kitüntetések

-

10.11.2019

Sorry, this content is not available in English
 Fotó: Szilágyi Lenke


Az idei Margó-díj tízes hosszúlistája után a három jelöltre szűkített rövidlistáján Fehér Boldizsár (BTK '18) Vak majom című regénye, Mucha Dorka Puncs című regénye és Moesko Péter Megyünk haza című novelláskötete szerepelt.  A zsűri (Antal Nikolett, Czinki Ferenc, Gaborják Ádám, valamint Valuska László) döntése alapján az 500 ezer forinttal és szakmai támogatással is járó Margó-díjat ebben az évben

FEHÉR BOLDIZSÁR Vak majom 

című regénye nyerte – jelentette be Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Fehér Boldizsár Vak majom

Fehér Boldizsár 1992-ben született, Budapesten él. 2018-ban végzett az ELTE művészettörténet és filozófia szakán. Írt forgatókönyvet és színdarabot, a Vak majom az első regénye, melyet 2018-ban a Magvető Könyvkiadó adott ki. „Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilliárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki. Fehér Boldizsár regényébe itt olvashatnak bele

 

Idén már ötödik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amely nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. A tíz legjobb könyv a zsűri ítélete szerint Fehér Boldizsár, Forgács Péter, Jassó Judit, Mesterházy Balázs, Moesko Péter, Mucha Dorka, Nemes Péter, Novics János, Pungor András és Vass Norbert munkái voltak. 

Margó-díj 2019

A Margó-díj kiemelt támogatója idén a Bookline, a Zeppelin és az Aegon Művészeti Díj. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Bookline idén 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a kiadók. 

Margó-díj

A Holtverseny című regényével 2015-ben Totth Benedek, Szűz Mária jegyese című könyvével 2016-ban Milbacher Róbert, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötete nyerte el a legjobb első prózakötetesének járó Margó-díjat, 2018-ban Mécs Anna: Gyerekzár című műve kapta az elismerést.

 

Forrás: Litera

Like
798 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

profile photo of a member

Alumni Központ

March 20

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

profile photo of a member

Alumni Központ

March 06

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

profile photo of a member

Alumni Központ

January 08