Back to news
Next article
Previous article

ELTE Alumnusok a Prima primissima jelöltjei között!

11.26.2018

Sorry, this content is not available in English
Idén 16. alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat: 2018-ban tudomány kategóriában két ELTE Diplomás kutatót, Frei Zsolt fizikust, az ELTE Alumni Tanács tagját, a TTK Fizikai Intézet igazgatóját, valamint Hamza Gábor akadémikust, jogtudóst, az ÁJK egyetemi tanárát is jelölték, mindamellett több kategóriába bekerültek Egyetemünk alumnusai, dolgozói illetve korábbi hallgatói. 2018 december 5-ig lehet szavazni

Frei Zsolt (TTK '89) Széchenyi-díjas fizikus, az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója. A Princetoni Egyetemen szerezte meg PhD-fokozatát. Később a garchingi Max Planck Institute for Astrophysics és a University of Tokyo vendégkutatója, majd 1996–1998 között a University of Pennsylvania vendégtanára. 1998-tól docens, 2010-től egyetemi tanár, az Atomfizikai Tanszék vezetője. 2012-ben az MTA által meghirdetett Lendület pályázaton nyert, és megalapította a MTA–ELTE EIRSA Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportot. 2014–2015 között az ELTE tudományos rektorhelyettese. 2017-től az MTA-ELTE Extragalaktikus asztrofizika kutatócsoport vezetője. A LIGO Scientific Collaboration 2016. február 11-én jelentette be a gravitációs hullámok észlelését, mely mérföldkőnek számít a fizikában és a csillagászatban, hiszen megerősítette Albert Einstein 1915-ös általános relativitáselméletének egy fontos jóslatát, és a gravitációshullám-csillagászat mint új terület kezdetét jelezte. A felfedezésben résztvevő magyar kutatók munkáját Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus vezette.

Hamza Gábor (ÁJK '72) Szécheny-díjas jogtudós az ÁJK Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Már egyetemistaként az ELTE Római Jogi Tanszékén dolgozott, ahová diplomájának megszerzése után tanársegédi kinevezést nyert, majd 1977-től adjunktusként, 1980-tól docensként működött közre a tanszék munkájában. Egyetemi tanári kinevezését 1984-ben kapta meg, egy évvel később pedig a tanszék vezetésével bízták meg.1997 és 2000 között a Széchenyi professzori ösztöndíjat elnyerve folytatott kutatómunkát. Vendégprofesszorként számos külföldi egyetemen tanított és tanít Argentínától Kazahsztánon át Japánig. Munkásságát számos díjjal ismerték el, többek között 1999-ben Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettel, 2000-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2005-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 2014-ben A Magyar Érdemrend középkeresztjével, 2016-ban pedig a Danubius Egyetemen „doctor honoris causa” címmel.

A Prima Primissima díj több kategóriájában is találunk ELTE-s kötődésű jelölteket. Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Falus Iván (BTK  '68) pedagógust, a neveléstudományok MTA doktorát, egyetemi tanárt és  L. Ritók Nórát, a PPK címzetes egyetemi docensét is nevezték, magyar irodalom kategóriában Bertók Lászlót és Görgey Gábort jelölték, magyar képzőművészet kategóriában pedig Korniss Péter fotográfust, aki egykor az ÁJK hallgatója volt.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban; célja „a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése”. Jelölteket a VOSZ elnöksége, megyei- és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testületének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek állíthatnak. A Prima Primissima díjat minden kategória három Prima díjasából választják ki, a Prima díj önmagában 5 millió forint elismeréssel jár.

A Prima Primissima díj idei jelöltjeinek listáját itt találja, 2018 december 5-én éjfélig szavazzanak az ELTE Diplomásokra!

ELTE Alumni
Facebook

forrás: elte.hu

Like
417 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Diplomaosztók 2024. tél

profile photo of a member

Alumni Központ

January 22

Diplomaosztók 2023 nyár

profile photo of a member

Alumni Központ

May 30

Diplomaosztók 2023. tél

profile photo of a member

Alumni Központ

February 23