Back to news
Next article
Previous article

Elhunyt Szkárosi Endre József (BTK '77)

In memoriam

-

03.22.2022

Sorry, this content is not available in English

Életének 69. évében, 2022. március 22-én kedden elhunyt alumnusunk Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, intermediális művész, művészeti író, performer, műfordító, egyetemi tanár.

Szkárosi Endre 1952-ben született Budapesten, 1971-72-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem állam- és jogtudományi karára járt, majd 1977-ben a bölcsészettudományi kar magyar-olasz szakán kapott diplomát. 

"Endre – költői és irodalomszervezői munkásságán túl – a hazai italianisztika megkerülhetetlen alakja volt, a kortárs európai költészet talán legavatottabb ismerője. Egyszerre volt művész és tudós, és épp ettől az utánozhatatlan kettősségtől, színességtől volt évtizedek óta a tanszékünk egyik legizgalmasabb tanáregyénisége.

Szegedről került az ELTE Olasz Tanszékére 1994-ben, és 2009-től vezette az Irodalomtudományi Doktori Iskola italianisztikai doktori programját. Fáradhatatlanul szervezte a nemzetközi és doktoranduszkonferenciákat, áradt belőle a jó ügyekért tenni akarás vágya, mindenre nyitott volt, és mindig friss, energikus, vidám. Halála pótolhatatlan veszteség." -írja a BTK

Nyugodjék békében!

Forrás: btk.elte.hu, librarius.hu

Kép forrása: wikipédia.hu

Like
271 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

In memoriam

Meghalt Simon István biofizikus

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

profile photo of a member

Alumni Központ

April 29

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

profile photo of a member

Alumni Központ

April 03