Back to news
Next article
Previous article

Elhunyt Maróti Andor (BTK '54)

In memoriam

-

08.18.2021

Sorry, this content is not available in English

2021 augusztusában, néhány nappal 94. születésnapja után örökre elment „a szeretve tisztelt tanár úr”, Maróti Andor - írja a ppk.elte.hu

Korábbi hallgatói közül a felsőoktatásban tanárként dolgozók számára Maróti Bandi, címzetes egyetemi tanár, a magyar művelődésügy, a közművelődési szakemberképzés, a magyarországi kultúrakutatás meghatározó alakja,  a komplex kultúrakutatás metodológiájának hazai megalapozója. A hosszú és gazdag életútja során aktív részese volt a XX. század nagy történelmi, társadalmi eseményeinek.

Maróti Andor 1927-ben Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a ciszterci rend budai Szent Imre Gimnáziumban végezte. Túlélve a háború utáni turbulens korszak eseményeit (hadifogság) 1950-1954 között az ELTE BTK-n magyar-történelem, magyar-újságíró szakon tanult.

A diploma megszerzése után újságíróként dolgozott a Magyar Nemzet című napilap kulturális rovatánál, 1957 és 1961 között pedig a Művelődésügyi Minisztérium Közművelődési Főosztályán dolgozott. 1961-től 1995. évi nyugdíjazásáig neve és élete a felsőoktatáshoz kötődött, az ELTE BTK-n létrehozta és vezette a Népművelési (Közművelődési) Tanszéki Szakcsoportot, s hamar a kultúra filozófiájának, a művelődés, a közművelődés ügyének és tanításának meghatározó, iskolateremtő személyiségévé vált.

Nyugodjék békében!

Forrás és a teljes nekrológ: ppk.elte.hu


Like
548 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

In memoriam

Meghalt Simon István biofizikus

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

profile photo of a member

Alumni Központ

April 29

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

profile photo of a member

Alumni Központ

April 03