Back to news
Previous article

Elhunyt Grétsy László

In memoriam

-

01.23.2024

Sorry, this content is not available in English

91 éves korában meghalt Grétsy László közismert magyar nyelvész, Egyetemünk Diplomása. 

1950-ben érettségizett a pesterzsébeti Kossuth Gimnáziumban, majd felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakára, ahol 1954-ben diplomázott. 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet. Egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel foglalkozott, majd diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki. Itt szerezte első nyelvápolással kapcsolatos könyveit.

Grétsy László rendszeresen részt vett nyelvészeti szakmai rendezvényeken. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, január 22-én rendezett A magyar nyelv jövője – A nyelvi változások nyomában címmel meghirdetett konferenciának is meghívott díszvendége volt.

Ezen a rendezvényen azonban már nem tudott részt venni: halálának hírét a konferencia kezdetén jelentették be. Mint mondták, az ismert nyelvész vasárnap álmában békésen elhunyt. A bejelentés után egyperces néma csenddel emlékeztek meg róla. Nyugodjék békében!

Forrás: wikipédia.hu, index.hu

Like
171 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

In memoriam

Meghalt Simon István biofizikus

profile photo of a member

Alumni Központ

May 08

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

profile photo of a member

Alumni Központ

April 29

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

profile photo of a member

Alumni Központ

April 03