Back to news
Next article
Previous article

145 éve született Heim Pál - évfordulósaink

Évfordulósok

-

11.30.2020

Sorry, this content is not available in English

Heim Pál 1875. november 30-án született Budapesten. Ez évre utolsó évfordulós cikkünkben Heim Pál és további évfordulós alumnusaink előtt tisztelgünk. 

Orvosi tanulmányait a svájci Lausanne-ban kezdte, diplomáját már a budapesti egyetemen szerezte meg 1897-ben. Lausanne-ban és a párizsi Pasteur Intézetben tett tanulmányútjáról visszatérve, 1901-ben a budai Irgalmasrendi Kórház (a mai ORFI) gyermekosztályának főorvosává nevezték ki. 

Az I. világháború kitörése után zászlóaljorvosként a fronton szolgált, majd a galíciai Sanok katonai járványkórházának parancsnoka lett, amíg egészségügyi okok miatt 1916-ban le nem szerelték. 

1918-ban az anya- és csecsemővédelem országos biztosa volt, az év áprilisában a pozsonyi Erzsébet királyné Tudományegyetem újonnan alakult Ferenc József gyermekklinikájának élére nevezték ki.  

1929 őszén a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem (a mai ELTE) Bókay János halála után őt hívta meg gyermekklinikája élére. Új helyén csak rövid ideig ténykedhetett, mert 1929. október 23-án tüdőgyulladásban meghalt, síremléke a Fiumei Úti Sírkertben található. Heim Pált a modern hazai csecsemőgyógyászat megteremtőjének tekintik. 

Jelentős érdemeket szerzett a csecsemő- és gyermekgondozónői képzésben, az általa alapított gyermekápolónői iskolában végzett Heim-nővérek elismert szakemberek lettek. 

Gyermekorvosként az anyatej és a vitaminok fontosságát hangsúlyozta, előtérbe helyezte a megelőző, felvilágosító és nevelő munkát, valamint a gyermekvédelmi feladatokat. Kutatásai során foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, az ásványi anyag- és folyadékháztartás zavaraival, a fehérvérsejtek sajátosságaival, a tuberkulin-allergiával.

A budapesti Üllői úti gyermekkórház és rendelőintézet 1957 óta viseli Heim Pál nevét, a Magyar Gyermekorvosok Társasága tiszteletére emlékérmet alapított. Fia, Heim Ernő Ybl Miklós-díjas építész lett, dédunokája, Heim Pál alapítványt hozott létre az élmény- és emberközpontú magyar gyermekegészségügy fejlesztése és támogatása érdekében, néhány éve őt tüntették ki a Heim Pál-emlékéremmel.

Forrás


További évfordulósaink: 

  • 100 éve hunyt el Csalai Kégl Sándor  iranista, irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező (1906) tagja. A 19. századi magyarországi iranisztika kiemelkedő alakja, a perzsa nyelv és irodalomtörténet első hazai egyetemi tanára, a klasszikus és újkori perzsa irodalom kiváló ismerője volt. 
  • 75 éve távozott el közülünk Pándy Kálmán orvos, ideggyógyász, elmeorvos és Mikola Sándor  fizikus, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 
  • 50 éve hunyt el Vadász Elemér kétszeres Kossuth-díjas geológus, Fülep Lajos Kossuth-díjas magyar művészettörténész, művészetfilozófus, református lelkész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint Bálint Mihály orvos és pszichoanalitikus.
Like
434 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

profile photo of a member

Alumni Központ

December 06

Évfordulósok

Anniversary of famous graduates 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

profile photo of a member

Alumni Központ

October 26

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

profile photo of a member

Alumni Központ

July 25