Back to news
Next article
Previous article

U.S. News Rangsor: Vezető helyen az ELTE

News

-

11.30.2021

Sorry, this content is not available in English
A 2022-es globális rangsorban Egyetemünk az űrtudományi, fizikai és pszichológiai területen bekerült a világ 200 legjobb egyeteme közé, az összesített rangsorban pedig továbbra is a legjobb magyar felsőoktatási intézményként értékelték.

Nyolcadik alkalommal készítette el globális felsőoktatási ranglistáját a U.S. News & World Report. A világranglistát úgy állítják össze, hogy segítségével az egyetemre készülő diákok könnyen összehasonlíthassák az egyes országok és intézmények által kínált képzések színvonalát. Az értékelés módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is.

A 2022-es listára a tavalyi 1500 után idén már 1750 intézmény került fel 90 országból. Az ELTE a magyar mezőnyben továbbra is őrzi vezető helyét, ezzel Európában a 182. lett, a világranglistán pedig a 434. helyet szerezte meg. Egyetemünk ezzel olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint például a Trieszti Egyetem (402), a franciaországi Universite de Lorainne (408), a Belgrádi Egyetem (422), a St George's University of London (425), az Oklahomai Egyetem (425) vagy a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (438).

A rangsor szerkesztői az összegyetemi általános lista mellett évente 43 szakterület szerint is értékelik a világ vezető egyetemeit. Az ELTE idén hat szakterületen (kémia, földtudományok, fizika, biológia, pszichológia, űrtudományok) szerepel a rangsorban, utóbbi két terület esetében egyetlen magyar egyetemként. A hazai mezőnyben Egyetemünk áll az élen az űrtudományok, a fizika, a pszichológia, a biológia és a földtudományok területen. A globális szakterületi rangsorban

az ELTE a legjobb eredményét űrtudományokból érte el

(144), fizikából a 156., pszichológiából pedig a 158. helyre került. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémiából a 638., biológiából a 418., földtudományokból a 381. helyet szerezte a szakterületi értékelésben.

Hazánkból az ELTE-n kívül hét egyetem szerepel a legjobbak között, a Semmelweis Egyetem (633), a Szegedi Tudományegyetem (712), a Debreceni Egyetem (718), a Közép-Európai Egyetem (718), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1091), a Pécsi Tudományegyetem (1091) és a Szent István Egyetem (1685).

A világranglista élén továbbra is tart az angolszász egyetemek dominanciája, az első tíz helyen nyolc amerikai és két brit intézmény osztozik. A dobogóra sorrendben a Harvard, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Stanford állhatott fel. A Swiss Federal Institute of Technology Zurich és a kínai Tsinghua University holtversenyben a 26., a Koppenhágai Egyetem a 37., az Amszterdami Egyetem a 38. lett.

A Global University Rankings 2022-es kiadásának eredményei ezen az oldalon böngészhetők régiós, országos és szakterületi bontásban, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.

Forrás: elte.hu

Like
462 Views Visits
Share it on

comments0

To read and add comments please sign in!

Suggested Articles

News

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

May 17

News

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

profile photo of a member

Alumni Központ

May 16

News

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

profile photo of a member

Alumni Központ

May 15