Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Nemzetek estjei: Mongólia

Beszámolók

-

2022.12.09

2022. november 25-én rendezte meg az ELTE Alumni Központ a Nemzetek estjei kulturális sorozat mongol tematikájú alkalmát a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék aktív közreműködésével. A teltházas rendezvényen részt vett Ö. Önörmönkh a Mongol Nagykövetség tanácsos asszonya is, valamint két mongol népzenész a nagykövetség jóvoltából.

Az estét dr. Birtalan Ágnes, a Mongol- és Belső-ázsiai Tanszék és a Mongolisztikai Kutatóközpont vezetője nyitotta meg köszöntőjével, melyben örömét fejezte ki a nagy érdeklődés felett, egyúttal megköszönte az ELTE Alumni Központ szervező munkáját. Ezt követően Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, röviden vázolva az egybegyűltek számára az Egyetem erősségeire építő, annak élenjáróságát hirdető összegyetemi alumni sorozatok célját, végül külön köszönettel illette Birtalan Ágnest – aki nagy szeretettel fogadta be a kezdeményezést és vállalt aktív szerepet annak megvalósításában –, valamint munkatársát, Balogh-Kátai Judit sorozatfelelőst. 

Ezután a Mongol Nagykövetség képviseletében Ö. Önörmönkh tanácsos asszony köszöntötte anyanyelvén a hallgatóságot. Szavait Birtalan Ágnes tolmácsolta. Beszédében hangsúlyozta a maihoz hasonló alkalmak jelentőségét a mongol kultúra terjesztésében, megismertetésében, megköszönte az ELTE Alumni Központ munkáját, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény pont a mongol büszkeség napjára, Dzsingisz Kán születésnapját követő és a Köztársaság napját megelőző napra esik.

A program Birtalan Ágnes (BTK '85) "Veszett farkas a hátasod, tűzkígyó az ostorod" - a mongol sámánok világa a terepkutató szemével című előadásával vette kezdetét. Röviden ismertette az ugyanezen címet viselő kötetét, valamint a sámánizmus kutatásához nélkülözhetetlen szakirodalmat, és bemutatta a sámánizmus kutatásának különböző aspektusait, lehetőségeit.

Dr. Varga Ferenc (BTK '13), mongolista a mongol íjászat, íjkészítés sajátosságairól mesélt az eddig előkerült régészeti leletanyag tükrében. Az érdeklődők nyomon követhették az íjtípusok alakulását a kezdetei barlangrajzoktól egészen a modern korig.

Ezután a Mongol Nagykövetség jóvoltából zenés produkció következett. A közönség lenyűgözve hallgatta T. Yanjindulam énekesnőt és B. Bat-Orshikhot, aki morin húron (azaz lófejes hegedűn) játszott az este folyamán. Tették mindezt tradicionális viseletben. Az egyes mongol hosszú dalok megértését Birtalan Ágnes ismertető szavai, fordításai segítették. A nagyérdemű körében akkora tetszést aratott a produkció, hogy többszöri vastapssal jutalmazták az előadókat.

Az est utolsó előadója Füredi Zoltán (BTK '98, '03, TTK '99) vizuális és kulturális antropológus, orientalista, dokumentumfilm készítő volt, aki a birkabokacsont játékok mibenlétéről, hagyományáról mesélt. Számos kép és videó segítségével ismertette meg a közönséggel a tradicionális játékok szabályait, kitérve arra, hogy a játékok ma reneszánszukat élik. A csontok formája alapján 4 állatot különböztetnek meg: a tevét, a lovat, a kecskét és a birkát. A birkabokacsontokat ezenkívül jóslásra is használják, még egy applikáció is rendelkezésre áll, ha valaki ezt a döntési módot szeretné segítségül hívni. 

A program végén lehetőségük nyílt az érdeklődőknek két-három féle birkabokacsont játékot is kipróbálni, illetve kötetlenül beszélgetni egymással és az est előadóival. Az óriási érdeklődésnek örvendő Nemzetek estjei sorozatunkkal legközelebb fél év múlva jelentkezünk. Kövessék híradásainkat! 


Sorozatismertető
Facebook 

kedvel
579 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április