Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Nemzet Sportolója lett Alumnusunk, Monspart Sarolta

Hírek

-

2020.04.23

Monspart Sarolta (TTK '67) hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak 2020. április 21-én. 

A Nemzet Sportoló társaság tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. A 75 éves Monspart az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el: Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. 

A futás mellett két diplomát is szerzett: elvégezte Egyetemünk matematika-fizika szakát, és a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát. Ma nőket buzdít arra, hogy egészségesen éljenek, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

Gratulálunk!

Forrás: Nemzeti Versenysport SzövetségWikipédia

251 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Coronavirus Update

AI

Alumni International

19 szeptember

Hírek

ELTE just became a participant of an important H2020 cooperation!

AI

Alumni International

17 szeptember

Hírek

Photos from the Orientation Day at the Faculty of Law

AI

Alumni International

10 szeptember