Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Nemzet Sportolója lett Alumnusunk, Monspart Sarolta

Hírek

-

2020.04.23

Monspart Sarolta (TTK '67) hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak 2020. április 21-én. 

A Nemzet Sportoló társaság tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. A 75 éves Monspart az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el: Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. 

A futás mellett két diplomát is szerzett: elvégezte Egyetemünk matematika-fizika szakát, és a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát. Ma nőket buzdít arra, hogy egészségesen éljenek, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

Gratulálunk!

Forrás: Nemzeti Versenysport SzövetségWikipédia

275 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

COVID-19 hírek az Egyetemről

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Adventi est

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Prof. dr. Borhy László rektor levele az összefogásért

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 november