Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Nádasdy Ádám a 2020-as Aegon Irodalmi Díjas

Kitüntetések

-

2020.04.22

Az idén tizenötödik évét ünneplő Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Nádasdy Ádám (BTK '70)  kapja Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért.


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, a díj zsűritagjának értékelése szerint „Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta a patetikus hagyományt. A férfi-férfiszerelem intim feltárulkozásával és vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.”  
 
 
 A Jól láthatóan lógok itt versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.


Forrás: Litera

kedvel
738 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január