Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Meghalt Tersztyánszky Ödön (ÁJK '57)

In memoriam

-

2022.02.24

Életének 93. évében elhunyt Tersztyánszky Ödön (ÁJK '57), az Alkotmánybíróság volt tagja, aki alkotmánybírói esküje előtt három évtizeden át polgári bíróként tevékenykedett. 

Tersztyánszky Ödön 1929. október 8-án született Budapesten, közép­polgári családban. Édesapja az 1928. évi nyári olimpiai játékokon kardvívásban egyéni olimpiai bajnoki címet szerzett, de tagja volt az aranyérmes magyar kardcsapatnak is. 

Tersztyánszky Ödön jogi tanulmányait a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán végezte, de az egyetem alatt, 1951-ben kitelepítették, majd évekig csak gyári segédmunkásként dolgozhatott, ezért jogi diplomáját csak 1957-ben tudta megszerezni. 1959-ben nevezték ki bíróvá. 1972-től a Fővárosi Bíróságon, 1977-től a Legfelsőbb Bíróságon működött polgári bírói ügyszakban, és elsősorban vagyonjogi, szerzői és iparvédelmi ügyeket tárgyalt. 1990 júniusa és 1999 júliusa között volt az Alkotmánybíróság tagja. 

Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Tersztyánszky Ödön személyében gyászolják a bírói hivatás elhivatott gyakorlóját, az alkotmánybírósági eljárás jogát kidolgozó munkatársat, az Alkotmánybíróság volt tagját. Nyugodjék békében!

Forrás: origo.hu, index.hu, alkotmanybirosag.hu

Kép forrása: index.hu

kedvel
429 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március