Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Látogatható az új Eötvös-szobor a Gesztenyés-kertben

Hírek

-

2021.05.14

Tavaly novemberben, az Eötvös-emlékév részeként új szobrot állítottak báró Eötvös Lorándnak, Alma Materünk névadójának, a XII. kerületben. A gyönyörű környezetbe helyezett egészalakos bronzszobor a világhírű természettudóst ülő testtartásban jeleníti meg közismert találmányával. Az emlékév formális zárásának tekintett avatási ünnepet sajnos még nem lehetett megtartani a továbbra is fennálló COVID-19 helyzet miatt.

Báró Eötvös Loránd (1848-1919), a háromszor is Nobel-díjra jelölt fizikus, akadémikus, egyetemi tanár halálának 2019-es centenáriumát az UNESCO "az UNESCO-val közös megemlékezésű évfordulóvá" nyilvánította. Az emlékév szervezéséért felelős "Eötvös 100" Koordinációs Testület záróülését az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében tartotta meg. Az ünnepsorozat lezárulta után ünnepélyes szoboravatást terveztek a budapesti Hegyvidéken, azonban ennek megtartása a fennálló vírushelyzet miatt bizonytalan időre el lett halasztva.

A szobor felállítására 2020. novemberében került sor, az alkotás a XII. kerületben, a Gesztenyés-kert alsó részén kapott helyet. A bronzszobor alkotója Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, aki egyetemünk névadóját egy nagy terméskövön ülő alakként formálta meg. A kő felületén találmánya, a torziós inga rajza látható. Az szobor helyszínéül azért a XII. kerületet választották, mert a báró a kerülethez tartozó Svábhegyen született, valamint a közelben található finommechanikai műhelyben gyártották világhírű ingáját. Az emlékművön a fizikus 1903-ban, a Bolyai emlékünnepen tartott beszédének egy részlete is olvasható.

Jóllehet az avatásra még nem került sor, a természettudós impozáns környezetben elhelyezett szobra türelmesen ülve már várja a látogatókat.

A 2019-es emlékév programjairól részletes beszámolókat talál a www.eotvos100.hu weboldalon.


Források: kozterkep.hu, eotvos100.hu, media.eotvos100.hu, elte.hu

A kép forrása, ahol további fotókat is talál a bronzszoborról: kozterkep.hu




kedvel
554 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május