Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Diplomás kutatónők, akikre okkal lehetünk büszkék

Hírek

-

2022.03.08

Nemzetközi nőnap alkalmából idézünk a Greendex.hu egyik mai cikkéből, amely olyan kutatónőkről szól, akik az ELTE falai között tanultak. Ön kikkel egészítené még ki a listát? Lépjen be az alumni.elte.hu oldalra, és kommenteljen a cikk alatt. 

Boldog Nőnapot kívánunk minden kedves alumnánknak! 

Telkes Mária (TTK 1920)
A napenergia-kutatás úttörője 1920-ban végzett Egyetemünk jogelődjén, fizika szakon. 1924-ben Amerikába költözött, ahol a mai napig "Telkes-sütőnek" nevezik az általa kitalált napenergiával működő sütőlapot. 1934-ben egyedüli tudósként került fel a New York Times legsikeresebb nőinek tizenegy főből álló listájára. Legjelentősebb találmánya a napenergiával működő tengervíz-sótalanító. 

Kubinyi Enikő (TTK '04)
A viselkedésgenetikai kutatások megregormálója 2004-ben doktorált az ELTE Etológiai Doktori Iskolájában. Junior Prima- és L'ORÉAL-UNESCO-díjas etológus fő kutatási területe a kutyák és a farkasok. Az ő közreműködésével nőtte ki magát világ élvonalbeli kutya- és farkaskutató intézetté az ELTE Etológia Tanszéke. 2015-ben az ELTE legtöbbszor idézett 50 kutatója közé került. 

Ürge-Vorsatz Diána (TTK '92)

A Nobel-békedíjas klímakutató 1992-ben szerezte meg ELTE-s diplomáját atomfizika szakon, 1996-ban pedig a Kaliforniai Egyetemen doktorált környezettudományból. 2002-től az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkájában vesz részt. Az ott folytatott kutatásaiért 2007-ben Nobel-békedíjat is kapott a Testület. 


Forrás: greendex.hu

Képek forrása: kepmas.hu, elteonline.hu, ceu.edu

kedvel
222 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május