Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Kara György

In memoriam

-

2022.04.23

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Kara György, Egyetemünk alumnusa a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának levelező tagja, az ELTE professor emeritusa, az Indianai Egyetem tanára.

Kara György a magyar orientalisztika jeles képviselője már gimnazista korában érdeklődni kezdett a keleti írások iránt. Első éves korában olyan kiemelkedő eredményeket ért el, hogy Ligeti Lajos akadémikus javaslatára, a Bölcsészkaron egyedüliként, egyszakos orientalista lehetett. 

1958-ban diplomázott, és ebben az évben jelent meg első tanulmánya a nyugat-mongóliai ojrát nyelvjárásokról. 1961-től tanársegédként, 1964-től adjunktusként oktatott. 1970-ben lett egyetemi docens, 1972-ben átvette a tanszék vezetését, majd 1978-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. 1975-ben az MTA Altajisztikai Tanszéki Kutatócsoportjának vezetésével is megbízták. A tanszéket és a tanszékcsoportot 2000-ig vezette. 1992-től az Indianai Egyetem bloomingtoni intézményének professzora volt, ahol már a nyolcvanas évek közepétől tanított, szavai szerint kétlaki, “nomád” életet élve.

Kara György munkássága a nemzetközi és magyar orientalisztika igen széles körében kapott elismerést. 1984-ben Kőrösi Csoma-emlékéremben részesült, 1999-ben megkapta az egyik legmagasabb mongol kitüntetést, a Sarkcsillag Érdemrendet, majd 2000-ben Alexander von Humboldt Kutatói Díjjal tüntették ki. 

Nyugodjék békében!

Forrás: librarius.hu

kedvel
252 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március