Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

Beszámolók

-

2020.06.09

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk keretében 2020. június 6-án negyedszer jártunk az ELTE botanikus kertjében. 

Túl azon, hogy az Alumni Kártya 20% kedvezményt biztosít a Füvészkerti belépő árából, közkedvelt sorozatunk keretein belül az ELTE Diplomások számára idén is ingyenes szakvezetést tartott Papp László botanikus, a Füvészkert munkatársa. 

A séta során végigkalauzolt bennünket Közép-Európa legrégebbi botanikus kertjén, mely 1771-től működik, és 1960-től természetvédelmi terület. A körülbelül háromezer fa és cserje mellett a 19. századi barokk stílusú kastélyt is megcsodáltuk, a Festetics-család egykori vadászkastélyát. Az Ázsia-kert felől közelítettük meg a romos, ám így is impozáns épületét, ezt a közeljövőben szeretnék felújítani. A tervek szerint botanikai múzeumot alakítanának ki benne.

A szakvezetés során megtudtuk: a ginkgo bilobának igen gyors regeneráló képessége van, ezért ideális növény légszennyezett területekre. A kertben található egyik ginkgo fa még egy bombatámadást is túlélt, olyannyira, hogy új hajtást hozott, és ma is teljesen egészséges. A városi klíma a bambuszra is hatással van, de mint oly sok mindenre negatívan hat, a bambusz esetében pozitív, mert így a telet is jól bírja, ezen az éghajlaton is. 

A Pálmaházat 1865-ben adták át, majd 2011-ben felújították. Ma több ezer trópusi és szubtrópusi növénynek ad otthont. A gyógynövénykert ismertetése után következő állomásunk a Victoria-ház volt, hazánk egyetlen, 1893 óta működő trópusi üvegháza. Láttuk a híres amazóniai tündérrózsát, amelynek levelei egy felnőtt súlyát is elbírják. A figyelemreméltó orchidea- és kaktuszgyűjteményt is megtekintettük. 

A pandémiás helyzet miatt a tanév során nem kerülhetett sor más Egyetem megnyitja kapuit rendezvényre, de az ELTE Alumni Központ reményei szerint a következő tanévben újra emlékezetes eseményekre invitáljuk Önöket. Kövesse híradásainkat!


Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

263 megtekintés Visites

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november