Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály

Kitüntetések

-

2021.06.23

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály (BTK '64), a Budapesti Városvédő Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke, az Unokáink sem fogják látni... című televíziós műsorból ismert műsorvezető, operatőr, rendező, aki évtizedek óta aktívan tesz épített örökségünk védelméért. A hírt június 16-án jelentette be Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes facebook posztjában. 

Ráday Mihály 1942-ben született Budapesten Ráday Imre színművész és Ferda Erzsébet Magdolna gyermekeként. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd az ELTE művészettörténet szakán végezte. Részt vett az ELTE Amatőrfilm Klub és az Eötvös Klub létrehozásában. 1968-ban kezdett el dolgozni a Magyar Televízióban, ahol 1979-ben létrehozta közismert, Unokáink sem fogják látni... című városvédő műsorát, amely 2010-ig futott. Tevékenyen munkálkodik a műemlékek és az épített örökség védelme érdekében, társaival 1982-1983 fordulóján létrehozták a Budapesti Városvédő Egyesületet, 1986-ban pedig a Város- és Faluvédők Szövetségét. Nevéhez köthető továbbá a Nemzeti Panteon Alapítvány is. 

Országgyűlési képviselőként és a Fővárosi Közgyűlés tagjaként nagy szerepe volt "a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, a helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában." Számos helyreállítási program kötődik nevéhez, többek között az Andrássy út kandelábereinek cseréje, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréje, valamint Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítása. De ő kezdeményezte a Gresham-palota újjáépítését is. Operatőrként többek között Balázs Béla-díjban, Kossuth-díjban és Prima díjban részesült, valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.


Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes facebook posztját itt érheti el. 

Források: mandiner.huepiteszforum.hubudapestfolyoirat.huwikipedia.org

A felhasznált kép forrása: varosvedo.hu

kedvel
460 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május